Reglement tegen honden goedgekeurd in Chievres

In Chievres werd het reglement tegen "potentieel gevaarlijke" honden op dinsdag 11 september goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit meldt Jean-Marc Montegnies, directeur van de organisatie 'Animaux en Péril'.

13 rassen
Montegnies zegt gedeeltelijk tevreden te zijn met de beslissing. Zijn organisatie protesteerde samen met enkele inwoners van de gemeente tegen twee punten uit dat reglement; namelijk een verbod op honden die zwaarder zijn dan 15 kilogram op openbare plaatsen zoals markten, kermissen en andere festiviteiten en een limiet van het aantal honden van categorie 1 per familie. Het betreft 13 rassen waaronder de American Staff, de Rottweiler en de Pitbull. De eerste vraag werd weerhouden maar het reglement bepaalt wel dat elke hond die zwaarder weegt dan 15 kg aangegeven moet worden bij de gemeente. Daardoor zou men gemakkelijker de eigenaar van een hond moeten vinden in het geval van problemen.

Protest
Het tweede verbod bleef echter overeind. "Dat laat de burgemeester toe om op een subjectieve manier te oordelen over wie meer dan een hond mag bezitten en wie niet", aldus Montegnies. De inwoners en 'Animaux en Péril' hebben twee maanden de tijd om een protest in te dienen bij de Raad van State. Ze doen dat pas als blijkt dat een vijftiental van de betrokken families voor die tijd zijn autorisatie niet heeft gekregen. (belga/hln)