Reglement dat hoofddoek toelaat in Gentse stadsscholen ingetrokken na felle kritiek Open Vld

Photo News
Gentse stadsscholen zullen dan toch niet vanaf 1 september de hoofddoek in regel toestaan. Het nieuwe reglement dat scholen zou verplichten om het religieuze symbool toe te laten, tenzij ze een verbod kunnen argumenteren, wordt ingetrokken na felle kritiek van meerderheidspartij Open Vld. Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) betreurt het "gepolariseerde klimaat" rond de kwestie.

Decruynaere wees op de nood aan een nieuw reglement na een uitspraak van de Tongerse rechtbank in een proces van enkele Maasmechelse moslima's tegen het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Maar de algemene richtlijn kreeg felle kritiek van coalitiepartner Open Vld, die wijst op de beroepsmogelijkheid in die zaak en vroeg om bijkomend overleg binnen het schepencollege. Dat komt er dus.

"We zullen ook in overleg gaan met het LOP en de schoolbesturen", zegt Decruynaere. Die voegt eraan toe dat de schoolreglementen van alle Gentse stedelijke scholen individueel bekeken zullen worden. "Acute juridische lacunes worden opgevuld, in het belang van zowel de leerlingen als de schoolteams."

Maar de algemene richtlijn vanaf 1 september komt er dus niet. Het Gentse stadsbestuur kwam deze middag bijeen over de kwestie en beslist om het dossier in de schoot van het college te behandelen, "met de sereniteit die in een dergelijk gevoelig maatschappelijk debat nodig is".
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Knapen

  Wat Peter Frederix zegt klopt helemaal. Er is geen enkele reden om hier een hoofddoek te dragen. Trouwens er staat nergens in de Koran dat moslims een hoofddoek moeten dragen. Dus zeker hier niet toelaten.

 • Denis Stock

  Het snel intrekken getuigt van een onbezonnen en ondoordachte besluitvaardigheid. Dergelijke beslissingen speelt in de kaart van rechts, maar dat wist ze snel. dit zijn onze beleidsmakers ten voeten uit.

 • Henri Louis

  Mieke voor de hoofddoeken op school....??? Amai!! Veel geluk aan de Gentse CD&V voor de komende verkiezingen. Maar wel zonder mij!

 • anna Vandenberg

  Elvis Fofana, het waren nonnekes en geen kinderen van 10 jaar. Trouwens die dragen al zeker veertig jaar geen kap meer en zelfs de oude nonnen pasten zich aan en gingen door het leven zonder kap en nonnen kledij werd vervangen door lekenkledij. Islam wordt gedomineerd door mannen die bepalen hoe vrouwen zich kleden met de steun van enkele narcistische vrouwen.

 • Marc Baeyens

  Linkse partijen zijn achterbakse opportunisten. De moslimgemeenschap zal hier alsmaar toenemen en zij offeren graag onze cultuur op om zo veel mogelijk de gelijke te zijn met hun inheemse tradities. sp.aGroencD&v, het einde van ónze Vlaamse 'beschaving' ?