Federale informateurs brengen morgen zesde keer verslag uit aan de koning

Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a), de federale informateurs.
Photo News Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a), de federale informateurs.
De federale informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) brengen morgen in de late voormiddag of vroege namiddag opnieuw verslag uit bij koning Filip. Het is de zesde maal sinds hun aanstelling dat ze naar het paleis trekken om de koning een stand van zaken van hun werkzaamheden te geven. De kans is groot dat de vorst hun opdracht opnieuw zal verlengen.

Een tijdlang werd aangenomen dat de opdracht van Vande Lanotte en Reynders op 9 september zou beëindigd worden, vermits Didier Reynders naar de Europese Commissie verhuist en hij daarvoor nog een zware hoorzitting in het Europees Parlement moet doorstaan. Het idee was dat de koning dan twee nieuwe mensen in het veld zou sturen, een N-VA'er en een PS'er. Maar zowel in het noorden als het zuiden van het land lopen de regionale formatiegesprekken. In Wallonië lijkt een landing één van de volgende dagen mogelijk, in Vlaanderen zal dat wellicht nog even langer duren.

Voorlopige formatiegesprekken

Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zijn al sinds 30 mei informateur. Toch duurde het tot 28 juli om een aantal partijen een eerste keer rond de tafel te brengen. Ze nodigden toen alle partijen uit die mogelijk een regering zouden kunnen vormen. De Franstalige groene partij Ecolo bleef echter weg, omdat die naar eigen zeggen toch niet in dezelfde meerderheid als N-VA zou kunnen zitten. Eerder had het cdH al laten weten dat het voor de oppositie koos. Tegen Vlaams Belang en PVDA zijn er veto's uitgesproken.

Precies een maand later, op 28 augustus, organiseerden de informateurs een nieuwe vergadering met dezelfde zeven partijen. Naar verluidt hebben de informateurs uitleg gegeven over de begrotingstoestand en de situatie op de arbeidsmarkt.

Zoals bekend werken de informateurs aan een nota die de basis zou moeten vormen van verdere onderhandelingen. Morgen, op 9 september, brengen ze verslag uit bij de koning. Het duo werd op 30 mei door koning Filip belast met een informatieopdracht. Morgen is het al de zesde maal dat Reynders en Vande Lanotte langsgaan op het paleis voor een tussentijds verslag en/of de verlenging van hun opdracht. Dat was eerder het geval op 6 en 17 juni, 1 en 7 juli en 17 augustus.

Coalitievorming PS en N-VA?

Drie en een halve maand na de verkiezingen wordt nog altijd gekeken naar N-VA en PS, de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens. De N-VA verklaarde de PS te willen ontmoeten, zonder te verduidelijken waarover men wil praten. De PS blijft er intussen bij dat ze geen regering met N-VA wil vormen omdat de programma’s van beide partijen te ver uit elkaar liggen.

Terwijl CD&V en Open Vld er bij de twee partijen blijven op aandringen om een dialoog op starten, herinnerde de PS er dit weekend aan dat er ook coalities zonder N-VA mogelijk zijn. “In tegenstelling tot wat men zegt, ligt de sleutel voor onderhandelingen niet bij de Parti socialiste. De PS is duidelijk: ze komt met haar programma en haar prioriteiten. De sleutel ligt bij Open Vld en CD&V”, stelde Kamerfractieleider Ahmed Laaouej in La Libre.

(Lees verder onder de foto)

Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS)
BELGA Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS)

Betekent dit dat elke dialoog tussen PS en N-VA onmogelijk is? De PS gaat altijd in op uitnodigingen in het kader van regeringsonderhandelingen, legt minister Jean-Claude Marcourt uit. “We hebben geantwoord op de uitnodigingen van de informateurs en zullen dat in de toekomst ook doen”, verklaarde hij vanmiddag op “C’est pas tous les jours dimanche” (RTL-TVi). “We hopen dat het niet met de N-VA is, maar we zijn verantwoordelijke partij. Vandaag nog zullen we een antwoord formuleren met duidelijke standpunten, en we willen een regeerakkoord, indien mogelijk zonder N-VA.”

Marcourt waarschuwt dat “de PS niet gekocht kan worden met de belofte van een staatshervorming die meer geld naar Wallonië transfereert in 2024".
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Mijnheer Vanden Berg als je aan graaiers denkt begin dan eens aan nva te denken . Een voorbeeldje ? Koen Kennis met zijn negentien ""bezoldigde"" mandaten , of nva de partij van de nieuwe graaiers.

 • Wilfried Vanden Berg

  Aan zijn gezicht te zien, gaat hij nu eens lekker langs de kassa passeren . Nog 1 van de oude graaiers klasse die nooit genoeg heeft. Zakken vullen, zakken vullen en nog eens zijn zakken vullen. En dan is men verbaasd dat de kassa leeg is en men een schuldenberg van bijna 13 miljard heeft.

 • Dominique Hermys

  Ik was het ook net aan het denken. Net de Muppet show.

 • Joske Zeeuw

  Muppet show, meer is dat niet.

 • Raf Coppens

  wat gaan ze daar eigenlijk doen, om te kaarten moet men met vier zijn lol Sire!!! geef ons nieuwe verkiezingen, dwing hen alvorens het land helemaal om zeep is.