Regeringspartijen willen 'EHBO-cursus' voor psychische problemen

Een depressieve vrouw.
thinkstock Een depressieve vrouw.
De drie Vlaamse ­regeringspartijen pleiten gezamenlijk voor de algemene ­invoering van EHBO-cursussen voor ­psychische problemen. Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

"Op scholen, in de bedrijven, overal zou de overheid de cursussen rond ­psychische problemen moeten organiseren en daar ook de nodige middelen voor uittrekken", zegt Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA). "Het zou even vanzelfsprekend moeten worden als de EHBO-cursussen."

Eerder hadden ook Zorgnet-Icuro, de Vlaamse koepel van ziekenhuizen en zorginstellingen, en oppositiepartij Groen al gepleit voor de invoering van de eerste hulp bij psychische problemen. 

Draagvlak
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil op korte termijn samenzitten met partnerorganisaties om te kijken of er voldoende draagvlak is voor de cursussen. Als dat het geval is, is hij bereid om er nog dit jaar budget voor uit te trekken.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paul lemmens

  ze kunnen al direct met zichzelf beginnen

 • Peter Buyck

  Handig. Alleen moet je kunnen herkennen en de problemen juist doorverwijzen. Je schaadt het vertrouwen niet én je maakt het slachtoffer niet belachelijk. Dwing je eigen hulp niet op (noch dat van professionals). Informeer het slachtoffer over de opties én laat hem of haar de keuze maken. Geestelijke gezondheidszorg, meer dan fysieke, vraagt om een sterke vertrouwensband en 'een gevoel van veiligheid, respect, ...' met de gesprekspartner/hulpverlener.

 • Annemie Declerck

  Sinds enkele jaren gebeurt dit reeds in het VK

 • Bruno willems

  Dat ze dan maar beginnen met hunzelf te reanimeren

 • Patrick Mechels

  Te beginnen bij het parlement, regeringen en justitie, want ze zijn de realiteit kwijt. Ze hallucineren en verkondigen waanideeën.