Regeringspartijen betaalden op 26 mei de prijs voor hun gekibbel

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Het vertrouwen in de politieke partijen, in de politici en in het federaal parlement ging er tussen 2009 en 2019 gestaag op achteruit. En dat had invloed op het stemgedrag van de kiezers. Dat blijkt voor het eerst uit een ­bevraging door een team van onderzoekers van de VUB, de ULB en KU Leuven, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De opvallendste vaststelling is dat Vlaams Belang de proteststem - lees: de kiezers met het laagste politieke vertrouwen - op 26 mei met succes aan zich kon binden. In 2014 trokken die kiezers nog massaal naar de N-VA en in 2009 vooral naar CD&V en N-VA. Aan Franstalige kant, waar het vertrouwen in de politiek nog een pak lager is, ging de proteststem naar de uiterst linkse PTB.

Aan Vlaamse kant wijst VUB-politicoloog Kris Deschouwer op het "gebrek aan cohesie" in de centrumrechtse ­regering. "Politici waren te veel met zichzelf bezig en er waren veel interne conflicten. Daar is behoorlijk wat boosheid over." Zo toonden Vlaams Belangkiezers, in vergelijking met de kiezers van de andere partijen, uitgesproken ­negatieve emoties - woede, bezorgdheid, frustratie en angst - ten opzichte van de politiek.

Als de regeringspartijen zich de volgende keer een afstraffing willen besparen, zullen ze de ­komende jaren hard moeten werken om het vertrouwen in de politiek terug te brengen, zegt Deschouwer. "Wat nu, na de verkiezingen, weer aan het gebeuren is, de politieke spelletjes en de veto's, daar heeft de burger geen boodschap aan. Doe iets in plaats van te palaveren", besluit hij.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter servranckx

  Een reeds talrijk deel van de bevolking is dit al lang aan het zeggen maar deze mensen werden door de politiekers als marginalen aanzien. Wel deze "marginale" kiezers worden elke verkiezing steeds groter. De oplossing (de enige) smijt al die politiekers van nu buiten en begin met totáál nieuwe, die het echt menen. Het is reeds te ver gezakt om het vertrouwen te herwinnen

 • Marc Baeyens

  Er is maar één majeur probleem in België : één federale regering moet twee divergente gemeenschappen besturen. Dat kan nooit lukken. Resultaat, er worden geen kordate beslissingen genomen want er zal zich altijd een partij benadeeld voelen. Oplossing : het politiek bestuur splitsen : een Vlaamse regering en 1 (of 2, 3) Franstalige regering(en, als zij dat willen) die de volle verantwoordelijkheid opneemt tegenover hun eigen kiezers.

 • Leo Legrelle

  En nog luistert men niet naar wat de burger echt wil, geen belachelijk gekibbel meer en persoonlijk geruzie onderling waar we niks mee zijn, maar een gestroomlijnd beleid met een strakke financiering. Geen overbetaalde lamstralen meer die enkel poen pakken om ons nog meer met belastingen van allerlei slag om de oren te slaan om ons weg te leiden van hun incompetenties. Als we loon naar werk introduceren bij die graaiers, zijn ze na 1 week werken, nu ja werken, al hun job kwijt.

 • jan pharma

  Schaf 4/5 de van de politiekers af, net zoals 6 regeringen.... Stop de postjesjacht.

 • Peter Janssen

  Zelfs na die afstraffing, leren die kibbelende, politieke idioten het nog steeds niet,ze blijven stug en koppig graaien en ruzie maken om postjes te bemachtigen om ons te kunnen bestelen terwijl de maatschappij verloedert en verarmt door wanbeleid en corruptie.