Regering zet Saoedische concessie van Grote Moskee in Brussel nu ook officieel stop

De Grote Moskee in Brussel.
BELGA De Grote Moskee in Brussel.
De regering zet de concessie van Saoedi-Arabië voor het uitbaten van de Grote Moskee in Brussel stop. Dat nieuws raakte eerder al bekend, maar de ministerraad heeft de beslissing nu ook officieel bekrachtigd. De Moskee zal in de toekomst uitgebaat worden door een vzw van de lokale geloofsgemeenschap en door de Moslimexecutieve.

De Grote Moskee in het Jubelpark kwam de voorbije jaren geregeld in het nieuws. In de jaren zestig gaf koning Boudewijn de grond aan het Jubelpark voor 99 jaar in bruikleen aan Saoedi-Arabië.

De onderzoekscommissie naar de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek kwam tot de conclusie dat de salafo-wahabistische stroming die in de Grote Moskee wordt beleden, kan aanzetten tot radicalisering. De commissie deed de aanbeveling om de concessie stop te zetten.

Dat gebeurt nu. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kan het contract met Saoedi-Arabië opgezegd worden zonder dat dit veel moet kosten. Het toekomstige beheer moet ervoor zorgen dat er niet langer salafistische invloeden zijn in de Grote Moskee.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moet de moskee voortaan "een duurzame relatie met de Belgische overheid uitbouwen met respect voor de wetten en tradities van ons land waarbij een tolerante visie van de islam wordt uitgedragen". In die optiek moet de moskee ook een erkenning nastreven.

Mogelijk zal het moskeegebouw aan het Jubelpark ook plaats bieden aan de administratie van de Moslimexecutieve. Er wordt ook ruimte gelaten voor de opstart van een imamopleiding of een centrum dat de verwezenlijkingen van de islamitische beschaving in een ruimer cultureel kader tentoonstelt. Initiatieven daarvoor moeten vanuit de islamitische gemeenschap zelf worden uitgewerkt.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van den Bulck

  Gooi de rest ook maar dicht. Maar niet alleen in Brussel dan !

 • Marc Baeyens

  Gerund door schijn-geïntegreerden en betaald door schijn-zelfstandigen.

 • Eric Vaeske

  Maak er een memoriaal van om de slachtoffers van religiewaanzin te eren en de mensen het ware gelaat van godsdienst te tonen. Zodat we nooit vergeten.

 • Daniel Meuleman

  En breek dat gedrocht dan ook maar meteen af, dat hoort hier niet thuis in ons land.

 • Ingrid Vantroostenberghe

  Gooi die brol plat