Regering zet licht op groen voor verbod onverdoofd slachten kalveren

Regering zet licht op groen voor verbod op onverdoofd slachten van kalveren.
Pexels Regering zet licht op groen voor verbod op onverdoofd slachten van kalveren.
De Vlaamse regering heeft vandaag het licht op groen gezet om het verbod op onverdoofd slachten uit te breiden naar kalveren. Sinds begin dit jaar is elektronarcose al verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet in maart al weten de intentie te hebben het verbod uit te breiden.

De Vlaamse regering besliste in 2017 al om komaf te maken met het onverdoofd slachten. Het Vlaams Parlement schaarde zich bijna unaniem achter een decreet dat de omkeerbare elektronarcose verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Bij elektronarcose worden elektroden op de kop en eventueel borstkas van het dier geplaatst, waarna een krachtige stroomstoot wordt gegeven en bewustzijnsverlies optreedt.

Voor kalveren en runderen stond de methode van de elektronarcose nog niet op punt toen het decreet tot stand kwam. Daarom werd voor deze grotere dieren de 'post-cut stunning' verplicht, een techniek waarbij het dier onmiddellijk na de halssnede verdoofd wordt. Het decreet gaf wel een mandaat aan de Vlaamse regering om elektronarcose ook te verplichten voor kalveren en runderen, zodra de techniek op punt zou staan.

Verdere uitbreiding

Dat is intussen het geval. Vanaf 1 januari 2020 wordt elektronarcose verplicht bij het slachten van kalveren. "Ik ben blij dat de techniek van elektronarcose op korte tijd genoeg geëvolueerd is om ook toepasbaar te zijn op kalveren", aldus Weyts. "Ik bereid nu de volgende stap voor: de verdere uitbreiding van het verbod op onverdoofd slachten naar runderen. Ik heb hiervoor al een studie laten opstarten."

Bijna alle kalveren die geslacht worden in België worden geslacht in Vlaanderen. Het gaat op jaarbasis om ongeveer 350.000 dieren in de Vlaamse slachthuizen. Alle betrokken slachthuizen krijgen nog tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op het verdoofd slachten van kalveren. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mark Boeie

  Wij kopen enkel halal/kosjer vlees bij de Marokkanen/Turken. Deze hebben enkel gezonde dieren, zonder toegediende hormonen of andere vetzakkerij!!. En de dieren zijn geslacht zoals mijn vader en opa het deden. Nu importeren ze het gewoon van boerderijen net over de grens. Enkel België en de inwoners verliezen met deze "machtregel"

 • Paul Boutsen

  Om het tijdens de ramadan terug in te trekken, ik kan dat soort politiek correcte maatregelen.

 • carmen Van de casteele

  Eindelijk 1 minister die de dieren het leed wil besparen bij het slachten. Hopelijk slaagt hij er nog in bij deze legislatuur. Spijtig dat er ondertussen nog zoveel dieren moeten lijden vooraleer deze wet erdoor komt.

 • Peter Hegge

  En wat gaat ge doen bij de kippen .

 • Serge Aernoudt

  Elektronarcose voor kalveren en runderen bestaat al honderd jaar, het zgn Elther- apparaat maar wedd omwille van de omslachtigheid van het gebruik van dat toestel afgevoerd ten gunste van het slachtpistool. Ook een nadeel van elektro-anesthesie zijn evt. rode bloedstippen in het vlees omwille van de verschillende weerstand die dieren van nature uit tegen elektrische stroom kunnen hebben..