Regering zet door met taaltest voor kleuters

Shutterstock
Vanaf volgend schooljaar wordt een taalscreening georganiseerd in de derde kleuterklas. Kinderen met taalachterstand moeten dan in de rest van het jaar bijgewerkt worden. Blijkt de achterstand op het einde van het jaar alsnog te groot, dan kan de klassenraad beslissen dat het jaar moet worden overgedaan. Dat blijkt uit het nieuwe onderwijsdecreet dat de Vlaamse ministerraad vrijdag goedkeurde.

De taaltest stootte eerder deze maand op kritiek van de oppositie, maar ook van de coalitiepartners van Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). “Een taaltest komt neer op een toegangsexamen voor de lagere school en dat mag niet de bedoeling zijn”, vond CD&V.

Wie een taalachterstand heeft, loopt vaak ook achterstand op in andere vakken. Gelijke kansen zijn onmogelijk als je ongelijk aan de start komt

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

“Kordater optreden”

Ouders kunnen het advies van de klassenraad wel naast zich neerleggen, maar dan moet de leerling in het eerste leerjaar een taalbadklas of een volwaardig alternatief volgen. “We moeten absoluut vermijden dat kinderen met een achterstand beginnen aan het eerste leerjaar”, zegt Weyts. “En dus moeten we kordater optreden. Wie een taalachterstand heeft, loopt vaak ook achterstand op in andere vakken. Gelijke kansen zijn onmogelijk als je ongelijk aan de start komt.”

Voor de taaltrajecten wordt tot 20 miljoen euro extra per jaar vrijgemaakt.

Leerplicht

Vanaf volgend schooljaar wordt de leerplicht verlaagd van zes naar vijf jaar. De regering heeft nu beslist dat vijfjarigen minstens 275 halve dagen aanwezig moeten zijn in een erkende kleuterschool. Niet elke afwezigheid moet dus geregistreerd en gewettigd worden.

Geen ‘toelatingsproef’

Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) reageert tevreden op het bereikte compromis. Zij is vooral tevreden dat er geen “toelatingsproef” voor het eerste leerjaar komt. “Niemand kan worden tegengehouden om naar de lagere school te gaan”, aldus Vandromme. “Er is een wezenlijk verschil tussen de zogenaamde taaltest -die kleuters de toegang tot het eerste leerjaar kan ontzeggen- en de taalscreening die er nu komt”, zegt de CD&V-politica.

Volgens Vandromme zullen kleuters die onvoldoende Nederlands kennen een individueel taalintegratietraject krijgen. “Voor ieder kind individueel, op maat van elk kind dus”, zegt Vandromme. “Dat is een heel ander verhaal dan een toelatingsproef die kinderen tegenhoudt om naar het lager onderwijs te gaan”, besluit het CD&V-parlementslid.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Een maatregel dat al decennia moest zijn ingevoerd. Waar waren de ministers van onderwijs toen mee bezig ?

 • Dirk Thyssen

  Volgens het orakel van Mechelen kan het probleem opgelost worden door flyers in de desbetreffende taal rond te strooien .

 • Gino Denil

  Ben niet links maar nuchter. En ik spreek niet als politicus, goeroe van een onderwijskoepel of wat dan ook. Maar als iemand met een betere en meer onderwijservaring dan Weyts. Zowel in mijn studies die gericht waren op kennis en cognitieve ontwikkeling als 25 jaar praktijk in de klas. Wat Weyts doet is wat politici al 30 jaar lang doen. Zich moeien en onderwijs beschadigen vanuit een ideologische invalshoek. Die kan van elke strekking zijn.

 • Gino Denil

  Wat Weyts doet is wat veel volwassenen doen. Een remedie voor volwassenen - een snel taalbad wat al eens gedaan wordt als voorbereiding op een job - toepassen op kinderen. Omdat hij net als veel volwassen niet begrijpt dat ze geen volwassenen zijn, anders evolueren en echt leren anders verloopt. Zijn aanpak is contraproductief. De achterstand die ze oplopen in andere gebieden zal ook een negatief effect hebben op hun taalontwikkeling en niet omgekeerd. In hun ontwikkeling hangt alles samen.

 • Stijn Van Havere

  Mijnheer Denil ik sta zelf in een concentratieschool in Schaarbeek en ik en veel van mijn collega's staan volledig achter deze maatregel. Onze koepel en de pedagoochelaars daarentegen, die totaal geen voeling hebben met de werkvloer in het onderwijs, wijzen deze maatregel massaal af. Het wordt echt tijd dat men deze mensen, die gewoon hun eigen jobs in stand houden, door niks anders te doen dan nutteloze vergaderingen te houden, hun macht over het onderwijs gaat inperken.