Regering werkt oplossing uit: niemand misloopt woonbonus én verlaagde registratierechten

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele en minister-president Jan Jambon (N-VA) eerder op de bespreking van de begroting in het Vlaams parlement.
Photo News Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele en minister-president Jan Jambon (N-VA) eerder op de bespreking van de begroting in het Vlaams parlement.
Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) heeft een oplossing uitgewerkt zodat geen enkele huizenkoper zowel de woonbonus als de verlaagde registratierechten misloopt. De regering keurde het compromis vanochtend goed. Concreet wordt voor de verlaagde registratierechten voortaan ook naar de datum van de akte gekeken, en niet meer naar die van het ‘compromis’.

De nieuwe Vlaamse regering besloot het systeem van de woonbonus stop te zetten. In ruil worden de registratierechten op de aankoop van een woning verlaagd van 7 naar 6 procent. Voor het toekennen van de woonbonus wordt gekeken naar de datum van het verlijden van de akte, wat enkele maanden na de koop kan vallen. Voor de registratierechten werd tot nu gekeken naar de datum van het compromis. Zo dreigden sommige kopers tussen twee stoelen te vallen en op geen van beide voordelen te kunnen rekenen.

Diependaele heeft nu een oplossing uitgewerkt waarbij de datum van de authentieke leningsakte bepalend blijft voor de toekenning van de woonbonus. Wie de akte ten laatste op 31 december tekent bij de notaris, kan nog genieten van de woonbonus. Wie de akte later laat verlijden bij de notaris, niet meer.

Maar voor de registratierechten zal nu ook de datum van de akte aanvaard worden. Er wordt een specifieke bepaling in de regelgeving voorzien voor verkoopsovereenkomsten die dateren van vóór 1 januari, maar waarvan de akte pas na die datum verleden kan worden. Kopers en verkopers moeten dus niet zelf een regeling treffen. “Als je akte nog verleden wordt voor het einde van het jaar, kan je nog gebruik maken van de woonbonus. Is dat na 1 januari 2020, zal je verlaagde registratierechten krijgen”, zegt Diependaele tegenover de VRT.

Voor verkoopovereenkomsten die afgesloten worden na 1 januari 2020 zijn sowieso de nieuwe verlaagde tarieven voor de enige gezinswoning van toepassing.

Concreet: drie situaties

- Je tekent het 'compromis’ tussen vandaag en 31 december, je akte wordt ook nog verleden voor 1 januari: je krijgt de woonbonus nog, maar geen verlaagde registratierechten.

- Je tekent het ‘compromis’ tussen vandaag en 31 december, je akte wordt pas na 1 januari verleden: je krijgt geen woonbonus meer, maar wel verlaagde registratierechten.

- Je tekent het ‘compromis’ na 1 januari, je akte wordt ook pas na 1 januari verleden: je krijgt geen woonbonus meer, maar wel verlaagde registratierechten.

Meest gestelde vragen

De Vlaamse administratie zette zelf de meest gestelde vragen over de nieuwe woonfiscaliteit op een rij. Dat document kan je hier inkijken en downloaden. Zo staat nu ook vast dat wie al een woonbonus geniet, die behoudt bij een herfinanciering van de lening (wat vandaag veel mensen doen door de aanhoudend lage rente). De belastingdienst beschouwt een herfinanciering namelijk niet als een nieuwe lening. Enkel als je een bijkomend bedrag zou ontlenen, geldt dat deel als een nieuwe lening.

Ook wie nu al de woonbonus geniet en een pandwissel uitvoert (dus zijn hypotheek overdraagt bij bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe woning), verandert er niets.

Wie de looptijd van zijn lening daarentegen wil verlengen om louter fiscale redenen, zal dat vanaf 1 januari 2020 niet meer kunnen. “De resterende looptijd van de hypothecaire lening zoals die geldt op 31 december 2019 wordt als het ware bevroren”, klinkt het. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.