Regering vindt geen definitief akkoord over extra opvangplaatsen voor transmigranten: ponton en kazernes zijn opties

Idee op tafel om Nederlandse gevangenisboot te huren om transmigranten op te vangen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij het begin van de ministerraad vanmorgen.
BELGA Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij het begin van de ministerraad vanmorgen.
De federale regering heeft na een hele voormiddag vergaderen geen akkoord kunnen bereiken over extra gesloten opvangcapaciteit voor transmigranten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moest vandaag verschillende pistes op tafel leggen. Niet enkel een ponton, maar ook een kazerne zou een optie zijn.

Ondanks urenlang overleg kwam er geen geen witte rook. Dat heeft premier Charles Michel (MR) laten verstaan. De piste van een ponton, maar ook andere mogelijkheden worden bekeken, maar er is nog niets "gevalideerd", zei de premier. Bijkomende plaatsen scheppen in kazernes is bijvoorbeeld eveneens een optie.

Michel benadrukte dat zijn regering de lijn aanhoudt die in het regeerakkoord werd uitgestippeld: streng maar humaan. "Ik hoor soms dat men ons beschuldigt met sterke taal, maar ik wacht al vier jaar op alternatieven. En anders moet men eerlijk zijn en zeggen dat men voor een automatische regularisering en open grenzen is, maar dat is niet onze keuze."

Ik wacht al vier jaar op alternatieven

Premier Charles Michel

300 extra plaatsen

Bedoeling zou in elk geval zijn ongeveer 300 extra gesloten opvangplaatsen te creëren, naast de meer dan 600 die er nu al zijn. Daardoor zou het aantal plaatsen in gesloten centra op bijna 1.000 uitkomen, wat neerkomt op een verdubbeling ten opzichte van het begin van de legislatuur.

Waar die plaatsen moeten komen, moet nog worden beslist. Ten laatste komende zomer moeten de plaatsen beschikbaar zijn, stelde Francken. "Het moet snel gaan, maar gesloten capaciteit organiseren is nu eenmaal veel moeilijker dan open capaciteit."

Staatssecretaris Francken wees nog op een ontradingscampagne die sinds vorige week loopt om transmigranten af te raden naar ons land te komen. "Via Facebook krijgen ze sterke ontradingsboodschappen en -foto's", waarbij wordt duidelijk gemaakt dat er politie-acties lopen en mensen worden opgepakt.

Gevangenisboot

Vanmorgen lag alvast een voorstel op tafel om een Nederlandse gevangenisboot te huren om extra opvangplaatsen voor transmigranten te creëren. Dat vernam onze redactie. De ministerraad zat al sinds 9 uur vanochtend samen om het probleem van de opvang te bespreken en verwachtte concrete voorstellen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Michel sommeerde Theo Francken eerder deze week om met nieuwe en realistische voorstellen te komen om de crisis rond de transmigratie op korte termijn aan te pakken. De komende dagen wordt er verder gesproken. 

Een van de ideeën die op tafel liggen, is de huur van een gevangenisponton uit Nederland, dat dan in een Belgische haven zou kunnen aanleggen. Op de boot zouden 300 mensen opgevangen kunnen worden. In 2016 deed de regering al eens hetzelfde om 250 vluchtelingen tijdelijk onder te brengen in de Gentse haven (zie video).

Het vluchtelingenponton aan de Rigakaai in Gent in 2016.
Wannes Nimmegeers Het vluchtelingenponton aan de Rigakaai in Gent in 2016.

Half jaar wachten?

Het schip zou wel pas over een half jaar beschikbaar zijn, niet ideaal op vier weken voor de gemeenteraadsverkiezingen waarbij de N-VA er alles aan probeert te doen het beeld te keren dat de regering de migratiecrisis niet onder controle krijgt.

CD&V-vicepremier Kris Peeters reageerde kritisch tegenover de VRT. "De vraag is of dit een adequate en efficiënte oplossing is. Het zou een pak plaatsen kunnen opleveren, maar dat gaat ook heel wat geld kosten."

Vorige week kwam Francken samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al met een negenpuntenplan. Daarin zat ook de oprichting van een administratief centrum in Steenokkerzeel waar opgepakte transmigranten naartoe gebracht konden worden. Maar dat daardoor meer dan 200 uitgeprocedeerde asielzoekers, waaronder 32 met een strafblad, werden vrijgelaten, oogstte veel kritiek. 

Zeebrugge

Jambon kondigde na de ministerraad aan dat alle actoren het eens zijn over de betere beveiliging van de haven van Zeebrugge. Het Crisiscentrum had daarvoor een model uitgedokterd. Doel is transmigranten en mensensmokkelaars duidelijk te maken dat ze via de haven van Zeebrugge niet in het Verenigd Koninkrijk raken.

Met het plan voor de beveiliging van Zeebrugge wil minister Jambon met de autoriteiten over het Kanaal aan tafel gaan zitten. Het Verenigd Koninkrijk is ook bereid personeel te leveren om dieper in ons land controles uit te voeren.

Jambon heeft ook overleg gepleegd met de Brusselse burgemeester Philippe Close. Er ligt een concreet actieplan op tafel dat tot stand kwam in overleg met de lokale en federale politie voor controles in en rond het Maximiliaanpark. Ook de omgeving van het park dus, omdat daar veel criminaliteit zou plaatsvinden.
355 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gustaaf guldentops

  zelfs om 4 jaar te wachten wordt hij rijkelijk betaald,maar dat wil zeggen dat wij 6 regeringen moeten betalen om te wachten,dat kan alleen in belgie de bananen republiek.

 • Marc Statham

  Waarom moet je die opvangen ,zijn hier gewoon op doorreis ? dus ze willen ze gewoon hier houden, dat stopt hier niet, en de domme Belgjes blijven alsmaar meer afdokken.

 • jack vandenhende

  @Bernd Vaes , de grootste ontduikers en profiteurs , zijn jij en jouw linkse hangmat vrienden , die nu moord en brand roepen , zoals uzelf , omdat jullie profitariaat en hangmat terecht afgepakt is .

 • jack vandenhende

  @Adrien Van Dewalle , dat er nog geen kazernen in gebruik zijn , moet je aan CD&V en OVLD vragen , met name aan Beke en Peeters en aan De Wael .

 • Jos Drees

  Dat gaat geld kosten zegt K.Peeters. nochtans niet verlegen om met z'n vriendjes te eisen dat 400.000.000 € moet worden betaald aan de arbeidersvleugel van de CD & V. Voor het overige veel swans en gezever in de commentaren van mensen die het niet begrijpen. VB in BE verdient een staatssecretaris geen 400.000€ zoals in DE.