Regering verplicht sterilisatie van katten: "Enkel zo kunnen duizenden levens preventief gered worden"

Thinkstock
Alle katten geboren na 1 september 2014 moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden. Eigenaars krijgen tot 1 januari 2020 om aan de verscherpte regels over de sterilisatie van katten te voldoen. Dat besliste de Vlaamse regering tijdens de afgelopen superministerraad op voorstel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

De gewijzigde regels bepalen onder meer dat nieuwgeboren katjes gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden voor de leeftijd van 5 maanden, of voor verhandeling. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de kweker.

Wie in de toekomst katten wil kweken, zal een erkenning als hobbykweker moeten aanvragen. Voorts moeten steden en gemeenten een kattenplan opstellen om het zwerfkattenprobleem aan te pakken.

"We willen vat krijgen op de kattenpopulatie, in het belang van de dieren zelf", dixit Weyts. "Er worden nu gewoon te veel katten geboren en veel te veel dieren eindigen op de straat of in het asiel." De huidige regels bepalen op dit vlak dat iedereen die een kat verkoopt of weggeeft het dier eerst moet laten steriliseren of castreren.

Michel Vandenbosch naast Ben Weyts.
Photo News Michel Vandenbosch naast Ben Weyts.

Vandenbosch: "Ethisch meest verantwoorde manier"
"Het hardnekkige fenomeen van de 'wegwerpkatten' wordt hierdoor op de ethisch meest verantwoorde manier opgelost", juicht GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Mijn organisatie is de Vlaamse regering dan ook erkentelijk. Verplichte sterilisatie is noodzakelijk om duizenden ongewenste kattenlevens preventief te redden."

"Asielen worden overspoeld met ongewenste kittens waar niemand blijf mee weet. Er worden veel minder katten geadopteerd dan er binnenkomen, met als gevolg dat een groot deel noodgedwongen een spuitje krijgt. Dat gebeurt ook omwille van het hoge besmettingsrisico: de kittens zijn zeer kwetsbaar en gevoelig voor besmettelijke virusziekten, die zich zeer snel verspreiden. 

"Kraan eindelijk dichtgedraaid"
"Door de verplichte sterilisatie wordt het probleem van de voortdurende stroom zwerfkatten bij de wortel aangepakt. Katten kweken namelijk als konijnen. De kraan wordt nu eindelijk dichtgedraaid."

De Vlaamse regering legt bovendien de steden en gemeenten die kampen met een overpopulatie op om een sterilisatiebeleid te voeren. "Hier hebben ook alle dierenasielen en terreinwerkers jarenlang voor geijverd. Kattensterilisatie wordt een dierenzorg- en burgerplicht in Vlaanderen, en dat is bijzonder goed nieuws voor het welzijn en de gezondheid van de katten in Vlaanderen", besluit Vandenbosch. 
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  De eigenaren die dit niet kunnen betalen mogen de dieren niet weggeven dus duizenden kattenmoeders krijgen een spuitje of worden ten minste in een asiel gedropt en worden zij met de kosten opgezadeld. Ethisch he Michel.

 • jean petermans

  De wet is 1 ding, hoe controleren en handhaven is iets totaal anders

 • zulma terrana

  Iedereen heeft tegenwoordig houtmijten staan op het platte land . Dit zijn broeihaarden van muizen en ratten .Nu kunnen hier de poezen de overvloed aan muizen en ratten inperken . Eens de katten weg, gaan ze weer gif moeten leggen wat de roofvogels zal decimeren .Nog maar te zwijgen over de plaag van ziektes en kapot geknaagde rommel die knaagdieren meebrengen . Duidelijk een beslissing van een zeer dom ventje .

 • Dorine Segers

  Binnen hier en vyf jaar worden er geen gewone lapjeskatten meer geboren alleen nog raskatten goed voor de kwekers. Mijn kater is gecastreerd maar daar kies je zelf voor.

 • Arthur Houben

  5 maanden is te VROEG om te castreren,daar komen blaasgruisproblemen van bij katers wegens onvolgroeid en dat is de hel voor het beestje,kan ervan meespreken! Pas na eerste keer sproeien volwassen genoeg om te castreren.Normale mensen hebben geen verplichting nodig om voor het welzijn van hun huisdier deze ingreep te laten doen maar natuurlijk zijn er fokkers van dure raskatten onder de vriendjes van weyts?Geen huis-en tuinkatten meer....de mensen wordt zelfs huisdieren afgepakt.