Regering verhoogt vakbondspremie met 10 euro, maar ze wordt mogelijk belastbaar

Wouter Van Vooren
De federale regering heeft ingestemd met een verhoging van de vakbondspremie van 135 naar 145 euro. De ploeg-Michel besliste tegelijkertijd een studie uit te voeren naar de impact van een "fiscale fiche", waardoor de premie belastbaar zou worden.

Wie lid is van een vakbond, betaalt daarvoor elke maand lidgeld. In geval van een staking, hebben werknemers daardoor recht op een stakersvergoeding. In een aantal sectoren kan die bijdrage deels worden gerecupereerd. De bedrijven betalen in dat geval een deel van het lidgeld terug door middel van een zogenaamde vakbondspremie. Die premie bedraagt vandaag maximaal 135 euro. Vakbonden en werkgevers waren het onderling eens om dat bedrag op te trekken tot 145 euro. Het project lag op de regeringstafel, waar N-VA niet echt enthousiast was om die verhoging zomaar goed te keuren. Maar na een discussie in het kernkabinet en nadien binnen de ministerraad kreeg de verhoging met 10 euro toch groen licht.

Anonimiteit

Wel komt er ook een studie naar de gevolgen die de invoering van een "fiscale fiche" voor de vakbondspremie met zich mee zou brengen. De N-VA is voorstander van zo'n fiche. Het komt erop neer dat werkgevers die hun personeel een vakbondspremie betalen, die bedragen aan de fiscus zouden moeten aangeven zodat ze belastbaar zouden worden.

Behalve dat de invoering van de fiche de anonimiteit van vakbondsleden op de helling zou kunnen plaatsen, zou het ook een bijkomende administratieve last voor de bedrijven met zich mee kunnen brengen. Daar moet de studie dus meer duidelijkheid over brengen. 
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sandrine Sabbe

  Volgens mij word dit niet betaald door mijn werkgever maar gaat de premie iedere maand van mijn rekening ,en krijg ik gewoon een deel terug van de vakbond op het einde van het jaar .En er word gestaakt omdat de staat niet nog meer geld van ons zou afhandig maken . heel juist Gino Denil.

 • Gino Denil

  Die 38 uren week kan je niet meer inleveren. Maar zou je dat dubbel vakantiegeld over je loopbaan niet terug betalen, je ziekenkas en je pensioen niet inleveren jokke. Het is toch niet mooi om tegen de vakbonden te zijn maar wel te profiteren van de voordelen die ze voor de werkenden verworven hebben.

 • Gil Rod

  Ze gaan die belasten zo dat je minder overhoud dan dat hij niet belast werd . Dit is om de staatsschuld te drukken .Man man bende dieven .

 • Eric Grosemans

  Dan hebt gij voor een goede baas gewerkt he Jokke. Er zijn er spijtig genoeg velen met een ander verhaal, die werken in een kleine kmo zonder vakbondsafvaardiging, en daar zwaar onder druk gezet worden. Bedrijfjes die wat betreft sociale wetgeving balanceren op wat wettelijk mogelijk is, en er nogal eens over gaan. Wanneer je in een groter bedrijf werkt, waar wel een afvaardiging is, is het best mogelijk om niet gesyndiceerd te zijn, die profiteren namelijk ook mee van de verworvenheden.

 • jammy cappon

  Gemakkelijk he Jokke Vanaeken als je enkel je eigen vrouw als baas hebt en zo onder de sloef ligt.