Regering verhoogt bijdragevoet pensioenfonds lokale besturen: pensioenlast wordt “onhoudbaar”

Daniel Bacquelaine
BELGA Daniel Bacquelaine
De federale regering heeft de basisbijdragevoet verhoogd voor de besturen die aangesloten zijn bij het gesolidariseerd pensioenfonds van de provinciale en lokale besturen. Vanaf 2022 zal die basisvoet 43 procent bedragen in plaats van de voorziene 41,5 procent. 

Sinds 2016 is de basispensioenbijdrage voor alle lokale besturen gelijk aan 41,5 procent. Op basis van een advies van het bevoegde beheerscomité binnen de Federale Pensioendienst legt de minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) de basispensioenbijdrage vast voor de komende drie jaar. Dat beheerscomité had voorgesteld voor 2022 een hogere bijdragevoet toe te passen. Volgens Bacquelaine laat de financiële toestand van het fonds niet toe de bijdrage op 41,5 procent te behouden.

Voor de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) toont dit nog maar eens aan dat de pensioenlast voor de lokale besturen "onhoudbaar" wordt. "De pensioenfactuur voor de lokale besturen loopt enorm op. Niet alleen gaan er meer mensen op pensioen. Ze leven ook langer", zo zegt woordvoerster Nathalie Debast. "Dit hypothekeert onze andere dienstverlening. Het is onhoudbaar."

De lokale besturen zijn de enige overheid waar de schatkist niet tussenkomst voor de betaling van de pensioenen voor statutaire ambtenaren. In 2012 bedroeg de pensioenlast voor de Vlaamse lokale besturen 718,8 miljoen euro. In 2017 was dat opgelopen tot 954,5 miljoen euro. "Tegen 2024 komt daar nog eens 310 miljoen euro bij", aldus Debast.

De Vlaamse regering is wel van plan een stuk daarvan op zich te nemen. Hoeveel dat is, is nog niet duidelijk. "Maar dat zal maar een fractie zijn. Het lost de problemen niet op", klinkt het bij de VVSG.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dave hosten

  dit is een probleem die al tientallen jaren geweten is, dus met andere regeringspartijen dan nu (of toch de meeste)...je kop in het zand steken en Sint spelen is natuurlijk veel leuker en populairder dan echte structurele maatregelen en voorzorgen (besparingen) nemen...maar nu zit onze en volgende generatie met de gebakken peren...ik vrees dat er velen na pensioen in armoede zullen geraken

 • Marc Baeyens

  Wij zitten dichter bij de rand van de afgrond dan we denken. België heeft dringend een Di Rupo II nodig om de doodstrijd te verkorten.

 • Karel Van Beeck

  Als bedrijven amper iets moeten afdragen voor werknemers dan komt dat door beslissingen van een regering. Als grote bedrijven amper iets aan belastingen moeten afdragen ligt dat ook aan beslissingen van een regering. En zo kan men doorgaan voor de te vele politiekers en regeringen.Mensen die nu op rust gaan en heel hun beroepsleven afgedragen hebben kunnen hier de dupe van worden.

 • Yvan Lissens

  Wat ik me afvraag: Al die mensen die nu met pensioen gaan, hebben allemaal hun hele loopbaan lang afgedragen. Waar is dat geld allemaal naartoe? Normaal zou er een overschot moeten zijn die deze "grijze golf" zou moeten kunnen opvangen.

 • leen hanssens

  Een regering in lopende zaken. Hoe kan die nog beslissingen nemen?