Regering stuurt NAVO “weinig ambitieus” nationaal plan

Premier Michel en NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg in juli tijdens een bijeenkomst van de NAVO.
REUTERS Premier Michel en NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg in juli tijdens een bijeenkomst van de NAVO.
Premier Charles Michel heeft van de ministerraad de toestemming gekregen de NAVO een brief te sturen met de inspanningen die België zal leveren om zijn engagementen op vlak van defensie na te leven. Aangezien de regering in lopende zaken is, is dat nationaal plan echter weinig ambitieus, vernam Belga uit een regeringsbron.

Alle lidstaten van de verdragsorganisatie gingen in mei 2017 in Brussel het engagement aan om elk jaar een nationaal plan over te maken. In dat plan verduidelijkt elk land hoe het de engagementen op vlak van defensie-investeringen wil naleven. Zo moeten de defensie-uitgaven tegen 2024 worden opgetrokken tot 2 procent van het bbp.

Nu de regering in lopende zaken is sinds het ontslag van Michel II op 18 december, is de brief van de premier aan de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg "minder ambitieus" dan bij een regering in normale werking, erkende een geïnformeerde bron aan Belga. De brief is dus niet echt het ‘strategic level report’ dat de verdragsorganisatie verwacht van haar leden.

34 nieuwe straaljagers

Volgens een persbericht van de regering stelt de brief dat de regering-Michel I erin is geslaagd een aantal investeringen te concretiseren. Een voorbeeld is de aankoop van 34 nieuwe straaljagers (F-35's van de Amerikaanse producent Lockheed Martin). Ook vermeldt de brief onder meer de vervanging van de gemotoriseerde capaciteit van de Landcomponent door 382 Griffon- en 60 Jaguar-pantservoertuigen in een partnerschap met Frankrijk, twee dronesystemen en een samenwerking met Nederland voor nieuwe fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  De regering moet de linkse oppositie paaien. Zo weinig mogelijk uitgeven aan detentie ... Maar wel bescherming eisen van de partners als het fout loopt.

 • Levi Raes

  Defensie... voor welke vijand?

 • Gino Denil

  Als we naar de huidige wereldproblemen kijken dan is de beste manier om het definitief naar de knoppen te helpen het geld voor de oplossingen te spenderen aan wapens. Die zullen dan wel gebruikt worden als de sociale en economische chaos compleet geworden is. Om definitief met alle problemen en oplossingen komaf te maken. Zelfs het probleem van te weinig defensiebudget zal dan opgelost zijn.

 • pieter De Potter

  In feite zou defensieuitgaven NUL moeten zijn, maar laat ons realist blijven en stellen dat een sterk leger nodig is voor onze veiligheid. En bedragen zeggen weinig, zo kost dezelfde raket in de USA het dubbele dan een in China.

 • Paul De Mol

  Hoe ambitieus willen we wel zijn? Gaan we de wereld veroveren?