Regering stelt voor laagste werkloosheidsuitkeringen op te trekken

BELGA
De regering zal aan de sociale partners voorstellen om de laagste werkloosheidsuitkeringen op te trekken door de welvaartsenveloppe te gebruiken. Dat zei minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme vandaag op RTL-TVi.

De regering raakte het voor het zomerreces eens om de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen geleidelijk in te voeren vanaf begin volgend jaar. Dat principe houdt in dat werklozen tijdens een eerste periode van zes maanden een hogere uitkering krijgen, die dan nadien sneller daalt. De maatregel maakt deel uit van de arbeidsdeal, waarmee de regering de mismatch op onze arbeidsmarkt wil aanpakken. 

Forfait

De versnelde degressiviteit houdt in dat de werkloze zich sneller in de derde periode bevindt waarin hij enkel een forfait krijgt, dat varieert in functie van de gezinssituatie. De vakbonden hekelden die maatregel, want die leidt volgens hen sneller tot armoede. Voor een alleenstaande zal dat maandelijks in die periode 1.031 euro bedragen, onder de armoededrempel.

"Dat is erg laag en daar zijn we ons van bewust", aldus Ducarme. "Daarom zal de regering aan de sociale partners voorstellen om de laagste werkloosheidsuitkeringen te revaloriseren."

De socialistische vakbond twijfelt aan de oprechtheid van de regering. De vakbond verwijst naar verklaringen van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir in oktober, die sceptisch stond tegenover de mogelijkheid om de sociale minima te verhogen tot het niveau van de Europese armoededrempels.
149 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sabinne Herbots

  De meesten zouden beter schoon zwijgen, elke schoolverlater krijgt stempelgeld : 350 euro en dan mag je niet bij mama wonen of ge hebt niets. 350 euro, amai ze gaan rijk worden.

 • Eric Loyens

  39 jazr gewerk voltijds dag en nacht elk overuur belastingen betaald op 55 ontslagen na faling bedrijf nu 800€ brutto om van te leven en diegene die hier schrijven de profiteur hebben meer dan een zestandig pensioen wel hoeveel heeft die zelfstandige afgedragen????

 • Eric Loyens

  1000€ afpakken en 1 € teruggeven wakker wordnemensen als je 35 jaar hebt gewerkt en je partner verdient 1€ dan van je terug op brutto maximum 400€ de kracht van verandering verdeel en heers er zal nog veel armoede komen als de mensen niet wakker worden

 • Jo Bosman

  De verkiezingen komen eraan en NVA en co voelen de bui al hangen. Nu snel wat beloftes doen die na de verkiezingen toch niet uitgevoerd worden.

 • Mario Vercaigne

  Geloof het of niet maar na 4 m ziekte verlof wegens operatie heb ik meer verdient dan als ik ga werken ??? Niet te begrijpen en krijg op alles en nog wat korting !! Wel al 42 j aan het werken !! Geen onkosten voor auto om naar werk te rijden scheeld 200€ in de maan alleen al aan brandstof !! Dus reken maar uit !! Ik ga niet meer werken voor die 4 j die mij nog resten tot pensioen !!