Regering spant valstrik voor pensioenspaarder

Thinkstock
Wie volgend jaar tussen 940 en 1.128 euro stort in zijn pensioenspaarpotje houdt minder over dan wie 940 euro stort. Dat is een bizar neveneffect van het zomerakkoord.

De regering besliste deze zomer om het plafond voor het individueel pensioensparen, de zogenaamde derde pijler, op te trekken van 940 naar 1.200 euro. De belegger krijgt meerdere opties: ofwel 940 blijven beleggen aan 30% fiscale aftrek, 1.200 euro beleggen aan 25% of iets daar tussenin. Concreet win je amper 18 euro fiscale aftrek als je 1.200 euro spaart, maar je bouwt wel meer spaargeld op. 

Uit een analyse van het Rekenhof blijkt dat de regering ervan uitgaat dat zo'n 15% van de spaarders voor het nieuwe plafond van 1.200 euro zal kiezen, wat de begroting 6 miljoen euro kost. Toch raamt de regering de nettokost maar op 1,3 miljoen. Ze rekent er blijkbaar ook op dat zo'n 15% van de spaarders zullen kiezen voor een bedrag tussen 940 en 1.200 euro, wat er op neer komt dat ze geld verliezen. Want maar iets boven het plafond van 940 gaat, ziet zijn aftrek al naar 25% zakken. Pas vanaf 1.128 euro doe je geen verlies meer. Opbrengst voor de begroting: 5 miljoen. 

Ongehoord volgens sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. "Ofwel rekent minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) op de onkunde van de spaarders, wat getuigt van een slecht karakter. Ofwel is dit de zoveelste maatregel waarvan de minister al op voorhand weet dat hij opnieuw een gat in de begroting zal slaan. En de Europese Commissie schat de opbrengst van de maatregelen uit het zomerakkoord nu al 865 miljoen lager in dan de regering."

Volgens het kabinet-Van Overtveldt wordt niemand misleid. "De spaarder wordt door zijn bank geïnformeerd over de opties en de gevolgen van zijn beslissing. Trouwens, wie iets meer opzij zet aan een lager fiscaal voordeel bouwt extra pensioenkapitaal op, wat op lange termijn veel kan opbrengen."  Van Overtveldt deelde gisteren trouwens mee dat de fiscale inkomsten van de overheid hoger liggen dan verwacht. 
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alain Jacobs

  @lyn , ik had de afgelopen 5 jaar meer dan 37% rendement op mijn pensioensparen. Elke dag gaan er klanten van mij op pensioen die erg blij zijn dat ze het kapitaal van hun pensioensparen netto in de pocket krijgen zonder gezever. Waar baseer je je op om zo iets te schrijven ? Ps: hoeveel rendement had jij de afgelopen jaar op je spaargeld en hoeveel belastingsvoordeel

 • Tony Heymans

  De dievenbende is weer op. pad..Goed bestuur noemen ze dit..Misleiding is wat ik het noem..

 • Lynn De Raedemaecker

  @danny buyse: heel mooi dat je spaart... maar doe het niet via pensioensparen. Want wanneer jij op pensioen gaat dan gaan ze zeggen. Zoveel jaar gespaard, zoveel belastingsvoordeel = aftrekken van je pensioen. Je wordt bestolen waar je staat op te kijken

 • Eddy DESMET

  N-VA heeft het absoluut niet voor de gewone burger. Dat had ik reeds van meet af aan ontdekt. De argeloze Vlaming laat zich meer dan eens bedotten ... Hoelang nog ?

 • Marco Maerten

  BDW is het grondig beu,zei hij net in het nieuws i.v.m Land-Invest-soap,wel BDW,wij zijn het grondig beu dat u voortdurend liegt en de zaken verdraaid en uw rijke vriendjes op ONZE kosten ter wille blijft!