Regering neemt extra maatregel voor laagste lonen

De federale regering op de persconferentie na de ministerraad.
BELGA De federale regering op de persconferentie na de ministerraad.
De ministerraad heeft bevestigd dat ze het sociaal akkoord dat de Groep van Tien, zonder de socialistische vakbond, vorige week heeft bereikt, volledig zal uitvoeren. Daarnaast neemt de regering nog een extra maatregel voor de laagste lonen. Welke middelen daar tegenover staan, kon minister van Werk Kris Peeters (CD&V) echter nog niet bevestigen.

Volgende week staat een nieuwe ontmoeting tussen het kernkabinet en de Groep van Tien op de agenda. Daar zal de regering formeel aankondigen dat ze het akkoord tussen de sociale partners volledig zal honoreren. Parallel daarmee besliste de ploeg-Michel nog iets extra vrij te maken voor de laagste lonen.

De ingreep moet voorkomen dat de verdeling van de welvaartsenveloppe een werkloosheidsval veroorzaakt. Daarom zal de regering de 127 miljoen euro die bedoeld was als sociale correctie op de indexsprong gebruiken als fiscale werkbonus voor de laagste lonen, legt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uit. Er komt dit jaar immers geen indexsprong, dus hoeft de 127 miljoen euro daarvoor niet te worden gebruikt.