Regering moet op zoek naar 2,6 miljard euro

Premier Michel (m.) en zijn regeringsploeg.
BELGA Premier Michel (m.) en zijn regeringsploeg.
De regering-Michel moet op zoek naar 2,6 miljard euro om de begroting op koers te houden. Dat blijkt uit het rapport van de experten van het monitoringcomité, dat zopas is vrijgegeven. Het rapport vormt de basis van de begrotingsbesprekingen die vrijdag al van start gaan. 

Volgens de experten kampt België in 2019 nog altijd met een tekort van 5,8 miljard euro, terwijl het de bedoeling was om volgend jaar op ongeveer 3,2 miljard te landen. Bij ongewijzigd beleid loopt het tekort zelfs op tot 6,6 miljard in 2020. 

Het geeft veel te denken over de belofte van de regering-Michel om in 2020 aan te knopen met een budgettair evenwicht. Ook dat lijkt onhaalbaar zonder bijkomende, harde ingrepen. 

De ontsporing heeft volgens begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) te maken met indexering, een verhoging van de pensioenuitgaven, de taxshift en een verhoging van de toewijzing van belastinginkomsten aan de deelstaten.
152 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Roland Vanlerberghe

  2,6 miljard euro is rap gevonden, zoals gewoonlijk bij ons, de gewone man of vrouw, bij wie anders.

 • Gino Denil

  Het is juist deze regering die gezorgd heeft voor meer belastingen, Stefan Vantstraat. Op een slimme manier via taksen en allerlei heffingen. Niet voor iedereen. Wel voor de burger, niet voor de ondernemers. Waardoor die in één jaar legaal 221 miljard naar de belastingparadijzen konden versluizen. En de gecreëerde jobs zijn jobs op papier die volgens hen niet ingevuld geraken.

 • Ronny Ooijen

  Stefan Vantstraat,en wie zei dan in 2014 het volgende : "2 jaar afzien en dan de vruchten plukken"? Bart De Graaier. Hij ontvangt al vele jaren gratis ons belastinggeld. N(V)-Blablabla en oplossen? Buiten vaak in de media je nutteloze "mening" geven en met beide handen graaien hebben ze niets gepresteerd. Google hun verkiezingsbeloftes van 2014.Hen nog geloven? Dat punt zijn we al lang voorbij!

 • Stefan Vantstraat

  Dat heb je na jaaaaren van rood beleid. Geld uitgeven van iemand anders... tot het op is. Nu moet rechts dit op een paar jaar gaan oplossen. Tje, dat is onmogelijk natuurlijk. Google eens naar “Laffer curve”. Eenmaal een punt op die curve bereikt betekent meer belastingen heffen, minder binnen krijgen. Wees gerust dat wij dat punt al lang voorbij zijn!

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Sedert de invoering van de euro lijkt dat zo een enorm bedrag niet meer. Uitgedrukt in oude Belgische franken is dat gigantisch. Waar men dit geld gaat halen ? Ik weet het al en ik zal een van de weldoeners zijn.