Regering Michel laat gat van 8,5 miljard achter in begroting

Met de slogan ‘Show me the money’ rekende Bart De Wever (N-VA) in 2014 af met het begrotingsbeleid van de regering- Di Rupo. Maar ook het palmares van zijn centrumrechtse regering-Michel is niks om fier op te zijn.
BELGA Met de slogan ‘Show me the money’ rekende Bart De Wever (N-VA) in 2014 af met het begrotingsbeleid van de regering- Di Rupo. Maar ook het palmares van zijn centrumrechtse regering-Michel is niks om fier op te zijn.
Het is met deze regering niet anders dan met de vorige. “Tegen eind 2019 loopt het gat in de begroting op tot 8,5 miljard euro, en het wordt zelfs nog groter”, schrijft De Standaard vandaag. Als nieuwe regeringen niet snel ingrijpen, loopt het tekort op tot 11 miljard euro in 2021. 

Met de slogan ‘Show me the money’ rekende Bart De Wever (N-VA) in 2014 af met het begrotingsbeleid van de regering- Di Rupo. Maar ook het palmares van zijn centrumrechtse regering-Michel is niks om fier op te zijn. Eerst zouden de rode cijfers weggewerkt zijn tegen 2018, dan werd het 2019 en daarna 2020. Nu ziet het ernaar uit dat er nog een jaar bijkomt. De Hoge Raad van Financiën, waarin experts van zo goed als alle partijen vertegenwoordigd zijn, stelt nu voor om pas in 2021 naar een evenwicht te gaan. 

11 miljard

Veel makkelijker maken de verzamelde regeringen het zich daarmee niet echt. Verwacht wordt dat er tegen dan nog altijd een tekort van 11 miljard weg te werken valt.

De begroting voor 2019 raakte door de val van de regering niet goedgekeurd. De N-VA weigerde de begroting, die de partij zelf mee had opgesteld, goed te keuren. “Als minderheids­regering in lopende zaken zijn we aan handen en voeten gebonden”, zegt minister van Begroting ­Sophie Wilmès (MR) in De Standaard. “Een nieuwe regering zal dat opnieuw onmiddellijk ter hand moeten nemen.”
390 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan hertogs

  Het verraad naar de Vlaming van OVLD en NVA was al direct na de laatste verkiezingen begonnen 5 jaar geleden. We kunnen ons in Mei nog eens laten vangen, maar geen enkele partij deugt...

 • Jean-Pierre Vega

  De kracht van de verandering heeft gefaald, heeft ons bedrogen tot en met. En dan op het einde de regering doen vallen om het vel van Francken te redden, volksverlakkerij.

 • Jennifer Peeters

  Alles is veel duurder geworden. We hebben langs alle kanten ingeleverd. En toch slaagt die regering erin om ons met een begrotingstekort van 8,5 miljard op te zadelen. Was het niet De Wever die ons in 2014 een overschot beloofde? Wat heeft die dan de laatste 4 jaar met ons geld gedaan? Hij verdient een zware afstraffing in mei!!!

 • Eddy Mannaerts

  Dit is dus de kracht van verandering. Welke partij heeft er de moed om de echte problemen aan te pakken zoals de afschaffing van de senaat en de provincies, de afslanking van het aantal parlementariërs, het snoeien in de wedde, pensioenen en uittredingsvergoedingen van de zelfde parlementariërs, het snoeien in de dotaties aan de politieke partijen enz. Dan weten we tenminste op wie we moeten kiezen.

 • Kris Platteau

  12 miljard transfers per jaar naar Wallonië, dat is meer dan het tekort van het federale niveau en Vlaanderen (evenwicht) samen. Zonder Wallonië zou er geen probleem zijn.