Regering maakt schoon schip bij Regie der Gebouwen

Archiefbeeld van de vele dossiers in het proces rond corruptie bij de Regie der Gebouwen.
belga Archiefbeeld van de vele dossiers in het proces rond corruptie bij de Regie der Gebouwen.
Het kernkabinet heeft gisteren het licht op groen gezet om de Regie der Gebouwen om te vormen van een pure overheidsinstelling tot een nv van publiek recht. Zo kan de dienst die het vastgoed van de federale overheid beheert ingrijpend worden hervormd. Dat schrijven De Tijd, L'Echo en De Standaard.

De Regie beheert ongeveer 1.100 gebouwen, goed voor een totale oppervlakte van 7,3 miljoen vierkante meter. Wegens corruptiezaken en wanbeleid kwam de vastgoeddivisie van de staat al vaker in het nieuws. De hervorming die nu op de sporen wordt gezet, moet eenzelfde impact hebben als de omvorming van de PTT tot De Post, klinkt het op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die ook belast is met de Regie der Gebouwen. "De Regie moet uitgroeien tot een autonome organisatie met een professionele structuur."

De bedoeling is de Regie te rationaliseren en via actief assetmanagement het aantal gebouwen met ongeveer 1 miljoen vierkante meter te verminderen. Op een termijn van tien jaar zou dat enkele honderden miljoenen euro's aan besparingen kunnen opleveren. Er is ook afgesproken dat aan het statuut, de verloning en de anciënniteit van het personeel niets verandert. De hervorming zou een nieuwe dynamiek moeten scheppen in de instelling.
Ondanks alle kritiek behoudt topman Laurent Vrijdaghs het vertrouwen.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thomas Mittelmann

  Een statuutswijziging zal niets uithalen zolang Laurent Vrijdaghs daar de plak blijft zwaaien, bijgestaan door zijn directiecomité, een samenraapsel van ja-knikkende opportunisten en zwakke leidersfiguren die niet kunnen verdacht worden van enige dossierkennis.

 • Gerard Braeckmans

  En de oude directeur wordt de nieuwe directeur?

 • Dirk Vangossum

  Alsof corruptie niet zou bestaan in een NV...

 • Philomena Vanderweyen

  Wow weer een nieuw postje erbij dat ze aan iemand van hun partij kunnen geven(meneer Vandeput)misschien,zo kunnen ze ook gebouwen verkopen om de begroting te laten kloppen.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Zou Mr. Kris Peeters (de man van commissies) daar beter eens weer geen studies laten over maken?