Regering legt belspelletjes en betalende sms-diensten aan banden: “Wie niet horen wil, zal voelen”

Alexander De Croo.
BELGA Alexander De Croo.
De federale regering legt betalende sms-diensten en belspelletjes aan banden. De ministerraad heeft beslist om strengere regels op te leggen, nadat er honderden klachten binnenliepen. "Wie niet horen wil, zal voelen", zegt minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld).

De Ombudsdienst voor Telecom kreeg vorig jaar 644 klachten over sms-diensten en zogenaamde M-commercediensten. Heel wat mensen zeggen dat ze de betrokken diensten nooit hebben aangevraagd, en dat het nagenoeg onmogelijk is om zich uit te schrijven. Resultaat? Torenhoge gsm-facturen. 

Charter blijkt onvoldoende
Vorig jaar werd een charter afgesproken met aanbieders van die betaaldiensten, maar dat blijkt onvoldoende, zegt minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld). "Omdat sommige aanbieders van dure betaaldiensten via mobiele telefoon weigerden zich te schikken naar het charter, legt de regering de regels nu wettelijk op. Voortaan is er geen ontkomen meer aan. Aanbieders die hardleers blijven, hangen zware straffen boven het hoofd", zegt hij. 

Zo worden aanbieders binnenkort verplicht om in reclameboodschappen duidelijk en transparant te communiceren over de kosten, en daarbij het hoogst mogelijke tarief vermelden. Bovendien mogen betalende sms-diensten pas starten nadat de klant uitdrukkelijk zijn of haar toestemming heeft gegeven in een sms naar het betaalnummer, en moeten klanten zich eenvoudig kunnen afmelden door 'STOP' te sms'en naar datzelfde nummer. 

Boetes 

Ook telecomwaakhond BIPT krijgt meer armslag: die kan aanbieders van betaalde sms-diensten en operatoren die de regels schenden, boetes opleggen tot vijf procent van hun totale omzet.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Soms moet de Croo ook aan banden worden gelegd, als hij weer eens met ons geld aan het smijten is....of creatief is...met andermans geld, is toch zo plezant.

 • nand nuyts

  Een minister van belspelletjes, je kan het zo gek niet bedenken.

 • Guy Beeckmans

  Die melkmuil zou zich beter eens bezighouden met het lot vd facteurs ipv belspelletjes

 • Tom Faes

  Goede maatregel punt.

 • Gerôme Vereecke

  En wie zijn die afzenders van phishing mail dan, Linda? ;-)