Regering kan grondwetswijziging tegenhouden

Archiefbeeld. Premier Charles Michel, Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en Kristof Calvo (Groen).
BELGA Archiefbeeld. Premier Charles Michel, Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en Kristof Calvo (Groen).
Als Kamer en Senaat het eens raken over een lijst met grondwetsartikelen die herzien mogen worden, is het niet zeker dat de regering zal volgen. Premier Charles Michel heeft dat gezegd aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), zei die laatste vandaag in de Kamer. Oppositie en Open Vld vinden dat de minderheidsregering in lopende zaken een eventuele parlementaire consensus moet respecteren.

Om de grondwet te kunnen wijzigen, moeten Kamer, Senaat en de regering het eens raken over een lijst met artikelen die herzien kunnen worden. Dat gebeurt traditioneel aan het einde van de legislatuur. De huidige regering beschikt echter niet meer over een meerderheid in het parlement. Bovendien verschillen de partijen van zowel de Zweedse meerderheid (met N-VA) als van het minderheidskabinet (MR, CD&V en Open Vld) onderling grondig van mening over wat er op de lijsten moet staan. N-VA wil alle artikelen op de lijst, MR wil niets. Open Vld wil onder meer een preambule bij de grondwet, die CD&V dan weer niet ziet zitten.

Kamervoorzitter Bracke had afgelopen vrijdag een overleg met premier Michel en gaf vandaag in de Kamercommissie een verslag van die ontmoeting. De eerste minister heeft daar benadrukt dat de regering, ook al is ze ontslagnemend, groen licht moet geven voor de lijst. Zelfs als Kamer en Senaat het eens raken over een lijst, zal de regering niet noodzakelijk volgen, heeft de premier, volgens Kamervoorzitter Bracke, gezegd. 

“Drie zuilenleer”

Groenen en socialisten, die elk eigen voorstellen voor grondwetswijzigingen hebben, vinden niet dat de regering de zaak kan afblokken. PS-Kamerlid Laurette Onkelinx zei dat dit een "democratische hold-up" zou betekenen. Kristof Calvo (Groen) zei dat het "de regering zou sieren om de consensus van het parlement te kiezen. Michel heeft nog een derde van de kiezers achter zich".

Binnen de meerderheid zei Open Vld-fractieleider Patrick Dewael dat hij het "zeer onkies" zou vinden mocht de regering voorbij gaan aan wat het parlement stemt. Zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten is een andere mening toegedaan. "De regering heeft haar grondwettelijke rol te spelen. We zullen met de regering een gemene deler moeten vinden", zei hij. Verherstraeten sprak tegen dat CD&V de deur op slot zou willen doen voor een wijziging van de grondwet.

Twee grondwetspecialisten die in de commissie zetelen zijn het alvast niet met elkaar eens. CdH-Kamerlid Francis Delpérée noemde Kamer, Senaat en regering drie "zuilen" die groen licht moeten geven. Volgens zijn collega Kamerlid Hendrik Vuye (V&W) gaat die "drie zuilenleer" niet op in lopende zaken, omdat de prerogatieven van het parlement dan in gevaar komen.

Bekijk ook:
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Nutteloos gepalaver. Als de Franstalige partijen inbegrepen de MR en zelfs bepaalde Vlaamse partijen er niet happig op zijn zal die 2/3 meerderheid er in beide kamers toch niet komen. Moest die er wel komen dan zijn we op weg naar een ramp. Bij elke grondwetsherziening die sommigen niet zint zal er gebakkeleid worden en zullen belangenconflicten ingeroepen worden. De N-VA zal het land helemaal onbestuurbaar maken en van beleid geen sprake meer.

  • Valentin Valmont

    Een soort cordon sanitaire om gewoon door te gaan met een verouderde wetgeving en zakkenvullerij. Zij die geen verbetering of verandering willen voor hun bevolking zijn het niet waardig in de politiek te zitten, laat staan ervoor betaald te worden met belastingsgeld.

  • marc van de poel

    Als de regering was afgetreden, zoals het hoort als je coalitiepartner met 1/3 van de mandaten opstapt, dan hadden we nu misschien al een nieuwe volwaardige regering, en dan zouden dit soort discussies niet nodig zijn.

  • Pieter Janssens

    Gelukkig zijn er nog slimme mensen. NVA leid ons naar armoede en is enkel voor de rijken. bewijs hebben , Ze kijken naar de Romeinen en denken dat ze wereldleiders zijn. Alleen hebben ze enkel een kleine provincie op de wereldkaart. Met minder mensen dan ieder grootstad dat geleid wordt met 1 persoon...

  • Gilbert Vermeersch

    Het was afgesproken bij Michel-1 de grondwet te herzien met name ook het communautaire, lees Confederatie. PS-Magnette weigert daarover te spreken, MR-Michel bibbert.