Regering investeert 5,3 miljard euro in het spoor

Lukas
De regering gaat de komende vijf jaar zowat 5,3 miljard euro investeren in het spoor, onder meer in treinstellen en stations. De ministerraad keurde vandaag het investeringsplan voor de periode 2018-2022 goed.

Een groot deel van het treinmaterieel van de NMBS is verouderd. Daarom wordt er fors geïnvesteerd in nieuwe locomotieven en nieuwe M7-dubbeldektreinen, alles samen goed voor 1,3 miljard euro. Volgens minister van Mobiliteit François Bellot zullen de eerste nieuwe treinstellen dit jaar klaar zijn. Het nieuwe materieel moet zorgen voor meer comfort, minder pannes - en dus stiptere treinen - en meer plaatsen. De NMBS verwacht een forse klantengroei en het nieuwe materieel moet, zo zei de NMBS in oktober, zorgen voor 20.000 extra plaatsen in 2022.

Vernieuwing stations

Daarnaast worden stations (verder) vernieuwd. Het gaat in Vlaanderen onder meer om de stations van Hasselt, Vilvoorde, Denderleeuw, Mechelen, Aalter en Kortrijk. Het gaat niet om grote, dure prestigieuze projecten, zegt minister Bellot, maar ingrepen die de toegankelijkheid verbeteren voor minder mobiele mensen (onder meer met hogere perrons), meer parkeerplaatsen en fietsstallingen in de buurt of wifi in de belangrijkste stations.

Ook de veiligheid wordt verhoogd door de verdere uitrol van het ETCS-remsysteem.

Nieuwe sporen

Het plan bevat ook de prioriteiten die de deelstaten naar voor schoven en waarvoor ze zelf geld op tafel leggen. In Vlaanderen gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van het derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge. Het Gewestelijk Expresnet (GEN) rond Brussel zal verder worden afgewerkt. 

Minister van Mobiliteit François Bellot.
Photo News Minister van Mobiliteit François Bellot.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Daar gaan we weer . Wel ( deze nva regering hé jokke , nog eens nva regering ) geven geld uit dat we niet hebben en te weten dat de sossen niet in de regeringen zitten. Vindt je nu zelf niet dat uw reactie wat hypocriet is jokke ??

 • Louis Braille

  Dat ze eerst eens proberen van op tijd te zijn !!!!

 • vanaeken jokke

  Daar kan de een en de andere zijn voetbalploegje of basketbal ploegje nog wat mee sponsoren.Zoals ze gewoon zijn bij het rode spoor het verbrassen van belastinggeld aan onnodige zaken in plaats waar het voor dient.

 • Jan Boden

  In het spoor of voor de dwarsliggers ?

 • Dirk Van der Avoort

  Toch en fijn gevoel als je 500 miljard schuld hebt en dan nog een 5 miljard kan weggooien .