Regering huurt -in alle discretie- twee Falcon 7X-toestellen voor VIP-vloot

Een Falcon 7X.
Creative Commons N509FZ Een Falcon 7X.
De regering heeft vorige week in alle discretie beslist twee Falcon 7X-toestellen, luxetoestellen van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, te huren om de toekomst van de ‘witte vloot’ te garanderen. De witte vloot van Defensie bestaat uit passagierstoestellen die onder meer gebruikt worden voor vluchten van de koning, ministers en leden van Europese instanties.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De twee gehuurde toestellen moeten dienen om de verouderde en afgebouwde witte vloot te vervangen. De Falcon 7X wordt bestempeld als de ‘Rolls Royce’ uit het Dassault-gamma. De twee toestellen worden voor 12 jaar gehuurd, zo blijkt uit een beslissing van de ministerraad van vorige vrijdag. Die beslissing werd echter niet bekendgemaakt.

Minister van Defensie Didier Reynders bevestigt aan Belga dat de regering een huurcontract van 124 miljoen euro heeft gesloten voor de toestellen. Het gaat om een ‘dry-lease’-overeenkomst waarbij enkel de toestellen gehuurd worden zonder bemanning, naar analogie met de Airbus A321 die Defensie sinds enkele jaren huurt bij de Portugese maatschappij Hi Fly. Volgens Reynders kan Defensie op die manier op 12 jaar tijd zo’n 40 miljoen euro uitsparen, of zo’n 4 miljoen euro per jaar.

De vier Embraer-toestellen die nog in dienst zijn op Melsbroek, zullen verkocht worden voor ongeveer 4,56 miljoen euro, zo schat men bij Defensie. Wat de Falcon 900 betreft, het toestel dat al maanden aan de grond staat, dat toestel is volgens Reynders enkel nog goed voor een museum of voor de sloop.
45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • oswald billiet

  Hij of zij zal daar wel niet alleen inzitten, want dan is dat werkelijk overtrokken. Dus wat familie en vrienden mee voor het shoppen en een paar secretarissen. Het moet die ministers een heerlijk gevoel geven om niet met een gewone lijnvlucht te moeten tussen de mensen zitten.

 • Robbe Goossens

  Dit is niet alleen voor vluchten met politiekers, ook voor bijvoorbeeld gewonde landgenoten naar België te evacueren worden deze gebruikt...

 • shelly truffel

  Wij besparen en de politiekers verspillen, het zal nooit veranderen.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Ons Mathilde en dochter vlogen onlangs toch met een gewoon KLM lijnvlucht? M.a.w. 2 vliegtuigen voor de ministers en Europese leden. Over hoogheidswaanzin gesproken, mr Reynders. Familie De Croo kan nu verder in stijl hun zaken beheren in Afrika. Raar dat de oppositie niet met tegenstand is gekomen. Vooral Groen en Ecolo dan. 124.000.000 per jaar of op 10 jaar. Dat mag niet in de Media komen waarschijnlijk. De kilometerheffing voor milieu kan die persoonlijke luxe onkosten wel dragen, zeker?

 • van den eeden maria

  OPgepast als een liberaal komt vertellen dat we besparen op deze wijze. We hebben dat in het verleden nog iemand horen vertellen van de Vlaamse tegenhanger van MR.