Regering geeft groen licht voor inzet F-16's boven Syrië en Irak

BELGA
De ministerraad heeft beslist om vier F-16-gevechtsvliegtuigen en een detachement van 95 Belgische militairen ter ondersteuning in te zetten in Jordanië in het kader van de operatie "Inherent Resolve" van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) bekend gemaakt. Afgelopen nacht had de Kamer in de resolutie hiervoor de toestemming gegeven.

Vier F-16's worden vanaf oktober een jaar lang naar de regio gestuurd, goed voor de inzet van zowat honderd militairen. België stuurde al tweemaal eerder gevechtsvliegtuigen naar de regio. De VS drongen al sinds vorig jaar aan op een grotere militaire inspanning van ons land. De hernieuwde inzet zou nodig zijn om een heropflakkering van IS tegen te gaan. 

"België beantwoordt zo een duidelijke vraag om steun van Irak in de strijd tegen Daech. Het engagement van België kadert in de resolutie 2249 van de VN-Veiligheidsraad van 2015 die verwijst naar de globale dreiging die Daech betekent voor de internationale vrede en veiligheid", stelt Goffin in een mededeling.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Tamsyn

  Er zijn er blijkbaar nogal wat die liever zouden wachten tot er zich hier weer een aanslag voordoet. Dat zou dan uiteraard niks kosten.

 • james Verlinden

  Straks moeten we élke 20 jaar wéér sorry zeggen.

 • Dirk Thyssen

  Waarom moet België zich gaan moeien in een oorlog die niet de onze is ? Daar is dan wel weer geld voor maar voor de mensen in de zorgsector niet. Daarna kunnen ze weer ergens kaarsjes gaan branden . Die mensen hebben mij niets misdaan .

 • THEO DE SMET

  En ik dacht dat we geen regering hadden die beslissingen mocht nemen, naast corona gerelateerde? En dat kan zo maar??

 • frans Vullings

  waarom moet iedereen achter de vs aanhuppelen