Regering gaat kritieke 5G-infrastructuur beschermen

Illustratiebeeld.
REUTERS Illustratiebeeld.
De Nationale Veiligheidsraad heeft dinsdag beslist om de toekomstige kritieke 5G-infrastructuur in ons land te beschermen. De regering plant een aantal beperkingen om "niet-wenselijk" gebruik van de infrastructuur te voorkomen. Dat heeft minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld) bekendgemaakt.

Over de uitrol van 5G, het nieuwe supersnelle mobiele internet, in ons land is al veel gezegd en geschreven. De Nationale Veiligheidsraad heeft nu beslist om de toekomstige kritieke 5G-infrastructuur te beschermen.

Volgens minister van Telecommunicatie Philippe De Backer kiest ons land ervoor om "strenge veiligheidsvoorwaarden op te leggen om niet-wenselijk gebruik te voorkomen". Door met name de toegang tot een aantal onderdelen van de 5G-infrastructuur (antennes, kern, ruggengraat) te beperken, wil men de infrastructuur beter beschermen.

België en andere Europese landen werden in het verleden door de VS afgeraden om voor de uitbouw van 5G in zee te gaan met de Chinese telecomreus Huawei. De Amerikanen verdenken Huawei van spionage door de Chinese overheid. Verschillende Europese landen kiezen er ook voor om Huawei niet toe te laten bij de aanleg van 5G.

Bekijk ook: 5G: technologie die duizenden Belgen de kast op jaagt
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kelly Verlinden

  Amerika bespioneert ons nog meer en heel hun systemen zit verweven in onze infrastructuur en daar kraait geen haan naar. Ze kunnen zelfs op afstand alle F-35's van Europa uitschakelen.

 • Don Tessers

  Niet spionage moet belangrijk zijn om uitrol te verbieden, maar de gezondheid van de burgers, leg al die rapporten van medische deskundigen niet terzijde, juist die moeten een doorslaggevende rol spelen om nee tegen 5G te zeggen!

 • Emi De graeve

  Het heeft met (veel) geld en macht te maken en dus is al de rest bijzaak; Gezondheid is ook werkverschaffing.

 • Jozef Willem Hazel

  Wie bespiedde destijds ook weer François Hollande en wie brak in bij Angela Merkel? Om slechts over enkele electronische overtredingen te spreken. Jammer dat de VS zichzelf zo in discrediet brengt.

 • Johan Smets

  Bescherm liever de burger en laat een deftige studie uitvoeren over de veiligheid en invloed op mens en natuur.