Regering en sociale partners zoeken uitweg uit impasse rond loonakkoord: “Bal in kamp van ABVV”

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
BELGA Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
De kernministers en de sociale partners zitten deze ochtend samen in een poging een uitweg te zoeken uit de sociale impasse rond het loonakkoord, nadat de socialistische vakbond als enige het ontwerp van akkoord heeft verworpen. De sociale partners bevestigden dat er geen consensus meer kan worden gevonden rond de loonnorm. Dat geeft de regering de kans om de loonnorm via een KB in te voeren, maar daar wordt nog even mee gewacht. “De bal ligt nu in het kamp van het ABVV”, aldus de premier.

Het ABVV stemde gisteren het ontwerp van loonakkoord weg. De maximale marge van 1,1 procent waarmee de lonen dit en volgend jaar mogen stijgen, is voor het ABVV te mager. Door het "neen" van de socialistische vakbond kwam de regering aan zet. Die nodigde de sociale partners uit, in de hoop een uitweg te vinden.

Eén van de mogelijkheden is dat de regering bij KB de loonnorm vastlegt. Dat vraagt ook Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond. "De regering moet de loonnorm vastleggen. De rest, bijvoorbeeld de SWT-regeling, kunnen de sociale partners onderhandelen binnen de Nationale Arbeidsraad." De vraag is of een minderheidsregering in lopende zaken dat juridisch kan. Minister Peeters zag alvast geen problemen.

Peeters waarschuwde vooral voor een scenario zonder loonnorm. "Dan komen we terecht in een chaotische situatie met alleen verliezers."

“Bal in kamp van ABVV”

Maar na het overleg werd duidelijk dat de regering wil wachten met het uitvoeren van de loonnorm via een KB. De regering wil eerst duidelijkheid over de bereidheid bij ABVV om de rest van het akkoord, zoals de soepelere SWT-regeling, te steunen. “De bal ligt nu in het kamp van het ABVV”, aldus premier Charles Michel. De socialistische vakbond moet volgens hem nu kleur bekennen in de Nationale Arbeidsraad.

Als de socialisten aangeven dat ze de rest van het pakket niet kunnen sturen, dan kan de regering wel snel beslissen om de loonnorm alsnog in te voeren in een KB. 

Bekijk ook:
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Schoen

  Dat mr Peeters eens een flinke vergoeding geeft en excuses die zinloze heksenjacht op de zonnebanksector. Hij en zijn team KOTK heeft die hele markt volledig naar de knoppen geholpen met halve waarheden. Resultaat is dat dit alles, het alleen maar erger heeft gemaakt.

 • Wilfried Vanden Berg

  Peeters is daar de beste in. De problemen of schuld in andermans schoenen schuiven. Hij heeft nog nooit een bedrijf geholpen . Alleen helpen sluiten.

 • Johnny Deketel

  Geen nood. Peeters gaat dat oplossen zoals hij dat ook gedaan heeft bij Ford en Renault ! Die bedrijven zijn vertrokken. Ziezo, probleem opgelost...

 • rudi dielen

  8 van de 10 keuren het goed, waar wachten ze dan op, dat is bij mijn weten nog altijd een meerderheid, een goed of slecht voorstel.

 • Eric Loyens

  Paulete desmarets Wat een onzin de index is al een gezondheidsindex die totaal de prijstijgingen niet dekt de index en de 1.1% dekt zelf niet de volledige levensduurte en wat betreft de minimunlonen werk jij aan een brutto loon van 9 € ???het is gemakelijk te zeggen die lonen liggen hoog genoeg als je er zelf niet van moetleven