Regering doet koning Filip reis inkorten

Koning Filip.
ANP Koning Filip.
De regering-Michel heeft koning Filip in alle discretie opgedragen op 30 december, een dag eerder dan gepland, terug te keren van zijn kerstvakantie in India. Dat schrijven diverse kranten vandaag. N-VA pleit er intussen voor dat de koning een digitale handtekening zou gebruiken. Volgens de partij zou dat een besparing van 60.000 euro betekenen.

Na de heisa over zijn privéreis met een Falcon-jet op kosten van het leger wilde de regering niet nog een legervliegtuig over en weer naar India sturen om koninklijke besluiten over het loopbaaneinde te laten ondertekenen door de koning.

Die KB's moeten nog voor het jaareinde ondertekend zijn door de vorst, omdat de regering de op de laatste ministerraad van dit jaar goedgekeurde regelingen over het loopbaaneinde op 1 januari wil laten ingaan.

Volwaardige handtekening

N-VA-Kamerleden Hendrik Vuye en Kristien Van Vaerenbergh dienden een tijd geleden een wetsvoorstel in dat het mogelijk maakt wetten en besluiten te ondertekenen met een elektronische handtekening. In een persbericht schrijft de N-VA dat onder koning Albert II geregeld koeriervluchten gezonden werden naar zijn vakantieadres, zodat hij wetten of besluiten kon ondertekenen.

"Jaarlijkse kostprijs: 60.000 euro", aldus de partij, die ervoor pleit het ondertekenen efficiënter en goedkoper te maken met een elektronische handtekening. Die geldt sinds 2000 als een volwaardige handtekening, maar is nog niet ingeburgerd bij de federale overheid.