Regering blaast contract voor vipvluchten plots af

Een regeringsvliegtuig van de militaire luchthaven van Melsbroek op archiefbeeld.
flyer1 Een regeringsvliegtuig van de militaire luchthaven van Melsbroek op archiefbeeld.
De regering komt na een maand al terug op het miljoenencontract dat ze sloot voor de vip-vliegtuigen waarmee de ministers en de koning vliegen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Defensie zegt de intentie te hebben om “een nieuwe, meer gedetailleerde beslissing over de toekenning op te maken”. 

Begin vorige maand gaf de federale ministerraad groen licht om het contract voor de zogeheten witte vloot toe te kennen aan Abelag Aviation. De huur van twee luxevliegtuigen zou 124 miljoen euro kosten, verspreid over twaalf jaar. Een van de andere kandidaten, Flying Group, stapte meteen naar de Raad van State omdat volgens hem meerdere fouten waren gemaakt bij de toekenning van het contract. Zo zou Defensie niet goed hebben gemotiveerd waarom Abelag het contract in de wacht sleepte. Een ander pijnpunt dat Flying Group zou hebben aangehaald, is dat de regering zou hebben ingestemd met een abnormaal lage prijs. Defensie zou ook hebben nagelaten de betrouwbaarheid te controleren van de vliegtuigmaatschappijen die kandidaat waren om de vliegtuigen te leveren. Dat was om veiligheidsredenen nochtans aangewezen.

Gedetailleerd

Het ministerie van Defensie ontkent nu dat het brutaal een einde heeft gemaakt aan het huurcontract voor twee luxevliegtuigen, maar zegt wel dat het de intentie heeft om “een nieuwe, meer gedetailleerde beslissing over de toekenning op te maken”. Daarmee wordt de lopende procedure bij de Raad van State geschorst. Dit nieuwe gemotiveerde besluit “zal de keuze van de ministerraad bevestigen om de aanbesteding toe te kennen aan het bedrijf Abelag Aviation”, aldus Defensie.

De federale ministerraad had op 6 september besloten om de vliegtuigen van het type Falcon 7X te huren bij Abelag. Het gaat over een contract van 124 miljoen euro over een periode van twaalf jaar. Eén van de andere kandidaten, het aan het Belgische Flyinggroup gelieerde Avico, stapte daarop naar de Raad van State omdat er fouten zouden gemaakt zijn bij de toekenning van het contract.

De twee gehuurde toestellen moeten dienen om de verouderde en afgebouwde zogenaamde witte vloot te vervangen. De witte vloot van Defensie bestaat uit passagierstoestellen die onder meer gebruikt worden voor vluchten van de koning, ministers en leden van Europese instanties.

Een vliegtuig boven Brussel. Foto ter illustratie.
thinkstock Een vliegtuig boven Brussel. Foto ter illustratie.34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  kunnen onze vips nu eindelijk niet normaal doen als ze het tekort in de begroting horen ? Dat zou hen allemaal wat geliefder maken. Dat ze maar eens aanhoren hoe de Zweden dat doen :-)

 • ka Van der Linden

  Hoge schadevergoeding die is ingecalculeerd. Een grote som komt dan daarna terug en zal verdwijnen in bepaalde zakken.

 • Roger Deprez

  De hoogste belasting druk voor de Belgen in Europa maar het uitdelen van cadeau gaat gewoon verder, men moet niet verwonderd zijn dat de Belg een afkeer hebben van de politiek.

 • jos duriau

  Dat deze Dames en Heren ook maar een normale vlucht nemen , die hebben toch tijd genoeg . Het moet daarom geen Ryanair zijn wat mij betreft mogen ze gerust Brussel Airlines nemen , maar laat het toch stoppen met die kostelijke vluchten voor een paar personen.

 • Paul Boutsen

  Het initiële contract is geschrapt, dat wil niet zeggen dat er geen ander contract zal komen. Jullie denken toch niet dat politici en hun vip's met een gewoon vliegtuig luxe bezoekjes gaan afleggen, zelfs niet als er in business class kan gevlogen worden. Politici en hun vip's gaan niet om met het gewone, die is er om hun riante weddes en belastingen te betalen.