Regen en start zware werven leiden tot een na zwaarste ochtendspits dit jaar

kos
De zware regenval in heel België, de start van twee grote werven op de E40 en de R0 en een zwaar ongeval op de E313 hebben voor een zeer zware ochtendspits gezorgd. In heel het land stond op het ergste moment 420 km file, in Vlaanderen 320 km file. Enkel op maandag 23 februari stond er nog meer file, met 447 kilometer. "De regen zorgt ervoor dat het zicht voor de weggebruiker daalt, waardoor ze meer afstand nemen er langere files ontstaan", legt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum uit. Mobiliteitsorganisatie Touring pleit er intussen voor gewestwegen als alternatieve routes veel beter mee op te nemen in de plannen voor wegenwerken.

Om 5.30 uur vatte een met papier geladen vrachtwagen vuur op de E313 in Massenhoven, richting Antwerpen. In de file die daardoor ontstond, gebeurde omstreeks 7 uur een dodelijk ongeval in Geel-West: een vrachtwagen reed in op een andere vrachtwagen die in de file stond. De chauffeur van het aanrijdende voertuig kwam daarbij om. In Geel-West is de snelweg om 11 uur nog altijd afgesloten. De wachttijden liepen er op tot twee uur.
    
Behalve de grote hinder in de Kempen was het ook elders in het land aanschuiven. Dat had dan weer te maken met "de start van de twee grootste werven van dit jaar", aldus Beeckman. De werf op de E40 in Erpe-Mere leidt tot problemen in de regio tussen Aalst en Gent. "De problemen situeerden zich vooral in de richting van Gent, waar het tot 1 uur aanschuiven is", aldus Beeckman. "Maar ook op de lokale wegen zijn er problemen."
    
"Op de Brusselse Ring zijn in Anderlecht werken begonnen, wat vooral impact heeft op het verkeer vanuit Wallonië. Vanuit Charleroi moest er tot twee uur aangeschoven worden. Maar ook voor het verkeer vanuit Groot-Bijgaarden was het filerijden, met een wachttijd tot één uur."
    
Optimale route
"De automobilisten moesten vandaag hun optimale route zoeken", zegt Beeckman. "Omdat ze zich wat moeten aanpassen waren ze nog wat onzeker, en daar kwam nog eens de regen bij. De komende dagen zullen de wachttijden afvlakken, maar ze zullen substantieel blijven. Tegen eind deze week wordt mooi weer voorspeld: het is duidelijk waar het dan opnieuw aanschuiven zal zijn." Beeckman raadt alternatieven, zoals het openbaar vervoer, aan.
    
Voor Touring moeten gewestwegen "veel beter worden opgenomen als alternatieve routes in de plannen en dat ze tijdelijk worden aangepast om bijkomende verkeerscapaciteit op te vangen en te laten doorstromen". De mobiliteitsorganisatie denkt aan het aanpassen of uitschakelen van verkeerslichten. "En als het kan, moeten ook bepaalde kruispunten worden afgesloten.

Een vrachtwagen reed in in de staart van de file op de E313. De chauffeur kwam daarbij om het leven.
Vanderveken Een vrachtwagen reed in in de staart van de file op de E313. De chauffeur kwam daarbij om het leven.