Redder van Oosterweelverbinding buigt zich nu over Uplace

Is er in de plannen van architect Alexander D'Hooghe nog ruimte voor Uplace?
Laenen Is er in de plannen van architect Alexander D'Hooghe nog ruimte voor Uplace?
Toparchitect Alexander D'Hooghe, de 'mirakelman' die twintig jaar stilstand in de Antwerpse Oosterweelverbinding doorbrak, moet nu ook een oplossing vinden voor een tweede groot Vlaams zombieproject. Hij onderhandelt al enkele maanden in alle stilte met ruziënde politieke overheden, ondernemers en bewonersgroepen over een compromis rond de ontwikkeling van een groot braakliggend industriegebied van 240 hectare in de Vlaamse noordrand rond Brussel, zo schrijft De Tijd vandaag. Het project zit geblokkeerd door de juridische veldslag rond winkelcentrum Uplace.

Sinds de sluiting van de Renault-fabriek ruim twintig jaar geleden, hebben de gemeenten in de noordrand van Brussel het sociaal-economisch moeilijk. Op de site rond de vroegere fabriek moeten onder meer een kmo-zone, woningen, winkels en een ziekenhuis komen. Maar door Uplace, dat amper 5 procent van de volledige ontwikkeling uitmaakt, zit het dossier geblokkeerd.

D'Hooghe zegt aan De Tijd dat hij over twee tot drie maanden de conclusies van zijn opdracht wil voorleggen aan de gemeente Machelen. Die nam hem in dienst nadat de Vlaamse regering de bevoegdheid om het gebied een bestemming te geven aan het Machelse bestuur had overgedragen.

D'Hooghe, die afkomstig is van de regio, spiegelt zich aan het megaproject Meadowlands in New York, dat hij met zijn bureau mee uitvoerde. De vraag is of er in de plannen van de architect nog plaats is voor Uplace.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  En wat is het prijskaartje van de architect en die hele verbouwingen.

 • JAN krommentak

  Waarom is dit nodig dit is maatschappelijk niet nodig dit geeft onze maatschappij geen meerwaarde anderen misschien wel maar daar is de gewone burger niet bij gebaad

 • FRANK WILLEMS

  Oosterweell is los gekomen omdat die er tegenwaren een jobke of zitje kregen .

 • pierre Van den Wijngaert

  De absurde Brusselse projecten die Hyselvlakte vernietigen en voor een hapje werd verkwanseld aan de betonboeren mag geen concurrentie krijgen van het Vlaamse niet met overheidsgeld project van u place ,ziekenhuis,woningen,winkels voor zelfstandigen enz ,dit is het fiat van de Vlaamse politieke zeggenschap over de Brusselse rand