Recupel lanceert digitale marktplaats Smartloop voor afgedankte elektro

Website Smartloop
Smartloop Website Smartloop
Recupel heeft vandaag in Vilvoorde Smartloop gelanceerd, een digitale marktplaats waar organisaties, van bedrijven tot scholen en vzw's, hun oude of kapotte elektro per opbod kunnen verkopen aan de meest biedende erkende ophaler of verwerker. De lancering vindt plaats in marge van International E-Waste Day.

In een mededeling wijst Recupel op het feit dat wereldwijd jaarlijks slechts 20 procent wordt gerecycleerd van de circa 50 miljoen ton geproduceerde e-waste. Hoewel ons land het qua inzamelresultaat een pak beter doet, staat er nog te veel oud of kapot elektro ongebruikt zowel in huishoudens als in organisaties. 

"Een gemiddelde organisatie stockeert gemiddeld 200 kilogram oud of kapot elektro", aldus Recupel, de vzw die in 2001 door producenten en invoerders van elektr(on)isch materiaal werd opgericht voor de organisatie en promotie van inzameling en recyclage van oud elektro. 

Op www.smartloop.be kunnen bedrijven en andere organisaties in de brede zin van het woord afgedankte elektro overmaken aan de ophaler die er het meest voor wil geven of het tegen de laagste kost komt ophalen. Ze kunnen zelf aangeven of hun toestellen nog geschikt zijn voor het hergebruik of niet en bijvoorbeeld nog kunnen aangeboden worden via Kringwinkels. Dat Recupel voor de verwerking enkel samenwerkt met erkende bedrijven biedt garantie dat de toestellen op een wettelijke manier worden verwerkt en waardevolle componenten en grondstoffen maximaal opnieuw worden gebruikt voor nieuwe toestellen.

Ophalen

Smartloop levert volgens Peter Sabbe, CEO van Recupel, een win-winsituatie op voor alle betrokken partijen. “Bedrijven kunnen zich via dit kanaal op een eenvoudige, snelle en gebruiksvriendelijke manier en tegen een marktconforme prijs ontdoen van hun e-waste. De erkende ophalers van hun kant krijgen de mogelijkheid om een extra inkomstenstroom aan te boren. In de onderlinge contacten gelden de regels van de vrije markt. Recupel komt hier nooit in tussen. Bovendien komt op die manier heel wat slapend elektro in de recyclagestroom terecht”, aldus Sabbe.

Frieda Verhoeven van het woonzorgcentrum Beaulieu van de Groep Orpea in Vilvoorde, waar het nieuwe project vandaag werd voorgesteld, bevestigt dat er zich ook in haar organisatie heel wat afgedankt elektro bevindt. “Door tijdsgebrek blijft het vaak staan in stockageruimtes en neemt het zo nodeloos plaats in.” Verhoeven prees tevens het feit dat het Smartloop-platform gebruiksvriendelijk en eenvoudig is. “Kers op de taart: het afgedankt materiaal wordt gewoon aan je deur opgehaald wanneer het je zelf het beste uitkomt.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.