Rector KU Leuven en stadsbestuur verbolgen over seksistische uitnodiging studentenfuif: “Ontoelaatbaar en verwerpelijk”

De oorspronkelijke aankondiging is inmiddels aangepast.
Thinkstock/Facebook De oorspronkelijke aankondiging is inmiddels aangepast.
Zowel de stad Leuven als de KU Leuven reageren afkeurend op een uitnodiging voor een studentenfuif die de organiserende kringen Chemika, Farmaceutika en LBK (Landbouwkring) verspreiden op Facebook. Schepen van Studentenzaken Bieke Verlinden (sp.a) omschrijft de tekst als ronduit seksistisch en denigrerend.

In een eerste  versie van de aankondiging voor de Boiten met de Poulékes TD op Facebook stond het volgende: “(...) Aangezien we allemaal goedgemutste studentjes zijn hoeven we geen pillekes in het drankje van een Farma-grietje te gooien, geen chloroform te gebruiken om de Chemika-chickies te kunnen scoren & zelfs die knappe boerinnetjes hebben geen baal stro nodig om zich helemaal chaud te voelen.” De tekst is op Facebook inmiddels aangepast.

“Ontoelaatbaar in een progressieve stad als Leuven”, klinkt het. “Het taalgebruik is verwerpelijk. Dit getuigt van een zeer achterhaalde seksistische kijk op mannen en vrouwen”, aldus schepen Verlinden in een eerste reactie. Ook vicerector Studentenbeleid Chantal Van Audenhove is verbolgen. “Studie na studie toonde reeds aan dat dit soort denigrerende seksistische humor ergere vormen van seksisme en zelfs seksuele agressie normaliseert onder jonge mannen. Zo bleek al uit onderzoek dat mannen die seksistische grappen vertellen tot 5 keer meer geneigd zijn om ook ander – erger – seksistisch en agressief gedrag naar vrouwen te stellen.”

Zowel de stad Leuven als de KU Leuven wijzen er ook op dat grapjes maken over ‘rape drugs’ bijzonder ongepast is, zelfs al is het ludiek bedoeld zoals de geviseerde studentenkringen zelf aanhalen ter verdediging van de uitnodiging voor de studentenfuif op 20 november. Chemika, Farmaceutika en LBK voegen er nog aan toe dat de tekst niet de bedoeling heeft om aanstoot te geven en dat ze niemand willen aanzetten tot het gebruik van illegale middelen in het uitgaansleven. De KU Leuven en de stad Leuven nemen geen vrede met die uitleg. Met de steun en goedkeuring van rector Luc Sels zullen er stappen worden ondernomen om te onderzoeken hoe dergelijke ‘incidenten’ vermeden kunnen worden in de toekomst.

De Leuvense schepen voor Studentenzaken Bieke Verlinden (sp.a).
Vertommen De Leuvense schepen voor Studentenzaken Bieke Verlinden (sp.a).118 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter arons

  Het grappige aan deze situatie is dat de vrouwen die hier over klagen juist degene zijn die zich laten verleiden door zo macho's.. Vrouwenpraat dus dit artikel. Veel praat maar vinden zo gedrag leuk.

 • Hendrik Goris

  Met al die hyper correcte tiesten wordt het leven wel heel somber.

 • Hendrik Goris

  Allei, dus die schepen kan voorspellen dat die studenten ook gaan doen wat ze nu als grap schrijven. Straf. Welke studie dat bewijst, zegt ze er niet bij. Natuurlijk.

 • Sandy Smits

  Voor al diegenen die dit "om te lachen" vinden en dat we dit maar moeten tolereren. Dat zijn waarschijnlijk dezelfde die hier regelmatig noteren dat er geen normen en waarden meer zijn. Als we dit taalgebruik gaan normaliseren, dan is er inderdaad een probleem met de normen en waarden.

 • Jan Boden

  Bieke, dat was maar om te lachen hé, of kende da ni meer, lachen ?