Recordeditie Antwerp Pride officieel afgetrapt

Amsterdam Pride.
ANP Amsterdam Pride.
In Antwerpen is vandaag de achtste editie van Antwerp Pride afgetrapt, een festival van de lokale holebi- en transgendergemeenschap dat enerzijds Antwerpen wil promoten als LGBT-vriendelijke stad, maar anderzijds ook stilstaat bij de problemen die holebi's en transgenders elders ter wereld wel nog dagelijks ondervinden. Dat mensenrechtenluik staat vooral morgen centraal, met debatten over de situatie in China en over holebi's en transgenders in kansarmoede. Zaterdag bereikt de Pride zijn hoogtepunt met de traditionele kleurrijke parade langs de Scheldekaaien.

Pre-events
Officieel is Antwerp Pride pas vanavond van start gegaan met een receptie in het Antwerpse stadhuis en een fuif op de Draakplaats, maar de voorbije dagen vonden er al tal van "pre-events" en activiteiten van partnerorganisaties plaats.

Zo ging zaterdag het Antwerp Queer Arts Festival van Het Roze Huis-çavaria Antwerpen al van start en opende gisteren een expo rond verdraagzaamheid van kunstenaar Hannes d'Haese.

De hoofdbrok volgt echter de volgende drie dagen, met de mensenrechtendebatten en -documentaires op vrijdag, de parade op zaterdag en het slotfeest op zondag.

Omvangrijker dan ooit
De Antwerp Pride Parade wordt dit jaar omvangrijker dan ooit, met ruim veertig deelnemende organisaties en zeker vijftien paradevoertuigen. Onder meer werkgeversorganisatie Agoria en een lokale vereniging van moslims zijn nieuw op de deelnemerslijst. Als het weer zaterdagmiddag meezit, zullen er allicht ook opnieuw duizenden toeschouwers opdagen langs het parcours van het Zuid naar het Steenplein.

Conchita Wurst
Zondag sluit Antwerp Pride af met een concertnamiddag op de Grote Markt. Net als vorig jaar zal Songfestivalwinnaar Conchita Wurst van de partij zijn, maar ook onder meer Natalia, Slongs Dievanongs en Alexander Rybak - een andere gewezen Eurosonglaureaat.

Een opvallende selfie op de Amsterdam Pride vorige week.
ANP Een opvallende selfie op de Amsterdam Pride vorige week.