Recordaantal Vlamingen lijdt aan werkstress

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
Werken viel de Vlaming nooit zo zwaar. Dat blijkt uit de driejaarlijkse werkbaarheidsmonitor van de SERV, het overlegorgaan van de Vlaamse werkgeversorganisaties en vakbonden, zo schrijft De Tijd zaterdag.

De SERV onderzoekt sinds 2004 'werkbaar werk'. Hij peilt daarbij naar werkstress, motivatie, leermogelijkheden en de balans tussen werk en privé. Nooit eerder waren de resultaten zo slecht: minder dan de helft heeft een job die naar eigen zeggen 'werkbaar' is.

Vooral de werkstress piekt. 840.000 werknemers hebben psychische vermoeidheidsproblemen. Het gaat om 36,8 procent van de Vlaamse werknemers. Een op de zeven of 310.000 werknemers zitten in een 'acute en problematische' situatie. Ze zitten tegen een burn-out aan.

Ook de overige indicatoren gaan in het rood. Het aantal Vlamingen met motivatieproblemen steeg aanzienlijk, naar bijna een half miljoen. Bijna 300.000 werknemers krijgen werk en privé niet gecombineerd.

De oorzaken

De SERV verklaart de resultaten in de eerste plaats door de krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures raken almaar moeilijker ingevuld, wat leidt tot toenemende werkdruk. Meer aanwervingen betekent meer werk, om nieuwe collega's in te werken en niet-ingevulde functies op te vangen. Daarnaast wegen voortdurende reorganisaties door.

De sectoren waar werknemers het zwaarst kreunen onder hun job, zijn het onderwijs en de zorgsector. Niet toevallig sectoren waar de afgelopen jaren flink is bespaard en gereorganiseerd. In de voedingssector is het aandeel werknemers met werkstress met bijna 10 procentpunten gestegen.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  volg de logica van de bedrijven als je te oud bent om nog ergens te beginnen dan is het tijd voor je pensioen, Geen hypocrisie.

 • Heidi Dilis

  Er zijn hier toch mensen die denken dat het enkel over geld gaat. Er zijn meer factoren waar ge stress van krijgt. De werkdruk, veel werknemers moeten meer doen op minder tijd. Ook onmogelijke werkuren, waardoor mensen minder tijd krijgen met hun gezin. En om nog te zwijgen over agressie door klanten of patiënten en hun familieleden. Of onderwaardering in een job, kan ook tot stress lijden. En zoals sommige beweren, van job veranderen gaat ook niet altijd. Zeker niet als ge wat ouder bent.

 • Gino Denil

  Een zelfstandige werkt heel hard. De eerste jaren als hij een zaak wil opbouwen. Daarna schakelt hij steeds meer over op laag betaald personeel. En als hij wat ouder wordt kan hij het wat rustiger aan doen en anderen het werk laten doen. Een loontrekkende die kan dat niet. Die moet tot op de laatste dag maximaal renderen of krijgt anders een ezelsstamp. En als het van Jambon afhing moet hij dan eerst nog zijn spaarpot opdoen en zijn huis opeten voor hij krijgt waar hij recht op heeft.

 • louis meuleman

  Louis Meuleman Dit is een nieuwe naam dat psychologen geven aan luiheid de moderne ziekte

 • raf peeters

  @james vroman ,wat houdt je tegen te stoppen.Ach ja afhankelijk van uitkering of vervanging waarschijnlijk,was je in je leven ondernemer geweest kon je stoppen als je wou,maar de jaren dat je zou gewerkt moet je wel echt werken,vandaag denken velen dat ze werken en anna vandenberg kon hier niet beter verwoorden en waarom denken velen dat ze stress hebben,zeer eenvoudige antwoord,omdat ze gewoon de uitdaging en werk niet meer aankunnen veelal door ontbrekende kennis.