Recordaantal Vlaamse woningen onbewoonbaar

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.
© Philip Reynaers / Photo News Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.
In Vlaanderen werden vorig jaar 3.341 woningen onbewoonbaar verklaard. Het aantal onbewoonbare woningen stond eind december op 7.823, een record. In 2010 ging het om 5.725 woningen. Dat blijkt uit het jaarverslag Woningkwaliteit van Wonen Vlaanderen, waarover De Tijd vandaag bericht.

De stijging heeft volgens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) te maken met de focus op de woonkwaliteit. Na een reorganisatie van Wonen Vlaanderen met een opleidingstraject voor de woningcontroleurs wordt meer ingezet op een hogere efficiëntie en meer controles.

Vroeger gebeurden meer onderzoeken na een expliciete klacht van een bewoner. De jongste jaren worden controles vaker aangevraagd om de goede kwaliteit van een woning te laten bevestigen, bijvoorbeeld voor de aanvraag van een huursubsidie of voor een verhuur via een sociaal kantoor. Het aantal verhuurders dat zo'n bevestiging aanvraagt, is relatief beperkt.

Weinig prikkels

Voor Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform moet zo'n onderzoek stapsgewijs verplicht worden. "Door de schaarste aan betaalbare huurwoningen hebben verhuurders weinig prikkels om de woningkwaliteit te verbeteren", zegt Verstichele. "Hoe slecht de woning ook is, er is toch altijd iemand die geen andere oplossing heeft.”
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Flament

  De enige juiste constatering , Eric Loyens .

 • Gerry Cle

  Enerzijds moeten we er voor zorgen dat zoveel mogelijk huizen energiezuiniger worden. Jammer genoeg zullen verhuurders zich dan geroepen voeren om de huurprijs te verhogen waardoor de armste huurders moeten afhaken en hoogstens een krot kunnen betalen. Maak een wet met een maximum huurprijs per type van woning en geef effectieve en strenge boetes aan huisjesmelkers.

 • Karel Van Beeck

  Hier in Herentals staan verschillende sociale woningen leeg alhoewel ze maar om en bij 35 jaar oud zijn.

 • Eric Loyens

  Homans faalt over heel de lijn

 • Christine Laevers

  Ik heb heel mijn leven een appartement of een woning gehuurd in België. Zowel bij huurders als verhuurders heb je malafide mensen. Maar aan de niet malafide verhuurder worden nu veel te veel aanpassingseisen gesteld.