Recordaantal vastgoedtransacties aan de kust in eerste helft van 2019

photo_news
Het aantal vastgoedtransacties aan de kust steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 7,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs van een appartement bedroeg 276.605 euro (+ 6,2 procent), de gemiddelde verkoopprijs van een appartement aan de dijk klokte af op 345.654 euro, of een stijging van 6,6 procent in vergelijking met 2018. Dat blijkt uit de kustbarometer die de Federatie van het Notariaat vandaag publiceert. 

De toename met 7,6 procent in het eerste semester komt neer op zowat 600 extra vastgoedtransacties. In de eerste helft van 2018 was er op jaarbasis een daling (-3,5 procent) van het aantal transacties, als gevolg van de nakende inwerkingtreding van de nieuwe registratierechten op 1 juni 2018. 

Uitschieters

Behalve in Nieuwpoort (-10,1 procent) en Heist-aan-Zee (-8 procent) waren er in alle kustgemeenten meer transacties. Uitschieters waren De Panne (+17,7 procent), Blankenberge (+18,3 procent) en Zeebrugge (+16,7 procent). Oostende (+4,7 procent) en Knokke (+6,2 procent) zijn traditioneel de gemeenten met het grootste aantal transacties. Samen waren ze in het eerste semester 2019 goed voor een marktaandeel van 37,3 procent.

De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust bedroeg in het eerste semester 276.605 euro. Daarmee kostte een kustappartement zo'n 50.000 euro meer dan een gewoon Belgisch appartement. In de periode 2014-2019 steeg de gemiddelde prijs met 11,8 procent. Rekening houdend met een inflatie van +8,2% in dezelfde periode bedroeg de reële prijsstijging 3,6 procent. 

Waar het goedkoopst?

In de kustgemeenten onderling varieerde de gemiddelde prijs van een appartement het afgelopen semester tussen 171.183 euro en 516.527 euro. De Panne en Westende waren het goedkoopst, met een gemiddelde prijs onder de 200.000 euro. In Heist-aan-Zee en Knokke betaalde je het meest: 331.927 euro en 516.527 euro.

De prijs van appartementen steeg het meest in Blankenberge, Knokke en Oostende. "De vele nieuwbouwappartementen dreven er de prijs op. In de eerste helft van 2019 kostte een nieuw appartement gemiddeld 22,5 procent meer dan een oud appartement. In sommige kustgemeenten liep het prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaand vastgoed op tot maar liefst 64 procent", aldus notaris Bart van Opstal. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  ik zou precies niet meer investeren in vastgoed aan de kust. Als straks de zeespiegel stijgt, als is het maar een beetje, en het noodweer alsmaar toeneemt, staat ge tot aan uw enkels in het water in uw dure inkomhal. Ik zal af en toe wel eens op vakantie komen en ondertussen sparen voor veel goedkoper vastgoed in de droge Ardennnen.

 • Marc Statham

  Zuiver zwart inkomsten, belasten dus.

 • GERARD DE PELECIJN

  Normaal dat vastgoed het beste is en in prijs stijgt dankzij de belastingen!

 • Erny Blauwblomme

  Wat wil je. Als een mens een klein beetje gespaard heeft en misschien ook nog wat geërfd en nog een kleine lening doet is de keuze snel gemaakt. Laat je je geld op de bank staan is de roverheid er op termijn er toch mee weg. Ik gun het iedereen die dat doet van harte. Er zijn ook mensen die een klein appartement kopen voor later en dan definitief verhuizen. Niets mis mee.

 • Cor Dierckx

  Ongelooflijk dat je weet dat alles binnen een paar decennia in het water verdwijnt volgens de wetenschappers.Maar anderzijds staan er wel duizenden appartementen te koop aan de kust zo dus is er niet veel trek meer in.