Recordaantal ‘undercover'-bankrekeningen geopend

Credit Cards Theft Concept. Hacker with Credit Cards on His Laptop Using Them For Unauthorized Shopping. Unauthorized Payments
thinkstock Credit Cards Theft Concept. Hacker with Credit Cards on His Laptop Using Them For Unauthorized Shopping. Unauthorized Payments
Undercoveragenten hebben een recordaantal bankrekeningen geopend onder een valse identiteit. In één jaar ging het om liefst 98 rekeningen. Dat staat volgens De Tijd in het jaarverslag van het federaal parket, dat de krant kon inkijken.

In 2018 gebeurden in België 48 infiltraties. Dat waren er meer dan in de vorige jaren, met 45 in 2017, 42 in 2016 en 35 in 2015. De meeste infiltraties gebeurden in onderzoeken die het federaal parket zelf voerde. In 31 gevallen gebeurden infiltraties in onderzoeken van lokale parketten. Dat ging vooral over de parketten van Brussel (10), Antwerpen (3), Gent (3), Halle-Vilvoorde (3), Hasselt (2) en Brugge (2). Vijf infiltraties gebeurden in 2018 op vraag van buitenlandse magistraten, die ergens in ons land toestemming vroegen voor een contact met een undercoveragent.

Voor al dat undercoverwerk had de politie ook coverdocumenten nodig. Daarbij valt op dat de undercoveragenten in 2018 maar liefst 98 aanvragen indienden om Belgische bankrekeningen te openen onder een fictieve naam. Dat is een recordaantal, tegenover 14 aanvragen in 2017, 9 in 2016 en 29 in 2015. Daarnaast hebben de undercoveragenten in één jaar 52 aanvragen ingediend om een fictieve identiteit te laten inschrijven in het Belgische Rijksregister.

Burgerinfiltrant

Een belangrijke nieuwigheid in het Belgische undercoverwerk is de invoering van de burgerinfiltrant in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het terrorisme. In juli 2018 zette de Kamer daarvoor het licht op groen. Maar anderhalf jaar later is de controversiële maatregel nog niet gebruikt.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  @ Kris Vervaeke, Na een paar maanden beginnen hun vingers te "jeuken" en alles uit hun kast van aan te smeren "fondsen" gehaald, tenzij er "gezamenlijke contacten" zijn waar ze ongegeneerd met geld kunnen strooien.

 • Paul Philippaerts

  als de wetgever dan al eindelijk klaar is gaat justitie nog een paar jaar uitstellen. wanneer wordt het belgische systeem eens doorgelicht. wat is nog nodig wat niet dat wat nodig is onderzoeken en opnieuw organiseren. er gaan duizenden jobkes in overschot komen en dus efficienter gebruikt.

 • DIRK RASSCHAERT

  Politiewerk of duistere zaakjes ?

 • Kris Vervaeke

  De banken zijn streng geworden ,maar bij het brengen van geld wordt er achter niks gekeken.