Recordaantal klachten over haatmisdrijven

thinkstock
Het aantal dossiers over haatboodschappen en haatmisdrijven dat Unia, het vroegere Interfederaal Gelijkekansencentrum, opende was nog nooit zo hoog als in 2015. Dat zegt de organisatie dinsdag na een eerste analyse van de cijfers van 2015. "Dertig procent van onze dossiers gaan nu over racisme, homofobie en de afwijzing van de ander: dat is meer dan ooit. Bovendien stellen we vast dat het steeds openlijker gebeurt", aldus Unia.

De organisatie werd vorig jaar 4.554 keer geraadpleegd. Unia opende 1.596 dossiers. 404 daarvan hadden te maken met het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld (haatboodschappen). Ook noteerde Unia meer dossiers over haatmisdrijven: 84.

"Hoewel op de aanslagen in Parijs en het groeiend aantal asielzoekers geen massale toename van het aantal meldingen over racisme volgde, openden we wel meer dossiers over bijzonder zwaarwegende feiten", zegt Els Keytsman, directeur van Unia. "Scheldpartijen hebben plaats gemaakt voor doodsbedreigingen, er zijn gevallen van agressie gemeld, op gebedsplaatsen, maar ook gewoon op straat of in cafés, de relaties met de politie zijn gespannen."

De meldingen in 2015 gingen vooral over ongelijke behandeling op grond van zogenaamd ras (38 procent van de dossiers), handicap (22 procent) en religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen (19 procent). De dossiers die werden geopend wegens de seksuele geaardheid vertegenwoordigen 5 procent.

Els Keytsman van Unia
BELGA Els Keytsman van Unia