Recordaantal inbreuken ontdekt in diamantsector

iStock
In de diamantsector zijn vorig jaar meer dan ooit onregelmatigheden vastgesteld, zoals het niet correct aangeven van de diamantvoorraden of aanwijzingen van witwaspraktijken. Dat blijkt uit cijfers die sp.a-Kamerlid Melissa Depraetere opvroeg bij minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V), schrijft De Tijd.

Er werden 84 processen-verbaal opgesteld voor het niet correct aangeven van diamantvoorraden, drie keer zoveel als in 2014. Ook verdrievoudigde in die periode het aantal administratieve sancties wegens het niet naleven van verplichtingen in de strijd tegen witwaspraktijken. 

Witwasmeldingen 

Diamantairs blijken ook amper verdachte zaken te melden aan de antiwitwascel. Vorig jaar kwamen slechts 18 witwasmeldingen uit de sector, waarvan maar één voldoende gewichtig was om door te spelen aan het gerecht. Ze ging maar om een ‘magere’ 600.000 euro.


In een persmededeling nuanceert het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) de cijfers. De AWDC stelt dat er elk jaar meer dan 120.000 diamantzendingen worden in- en uitgevoerd via Diamond Office. “Vorig jaar werden 924 zaken vastgesteld door de diamantexperts in Diamond Office. Dat is minder dan 1 procent van alle zendingen.”

De stijging in de meldingen is volgens het AWDC vooral toe te schrijven aan de aangepaste (schriftelijke) manier van bijhouden van deze meldingen. “Het aantal effectief toegekende boetes is de afgelopen jaren niet gestegen, hoewel er steeds gerichter wordt gecontroleerd”, aldus het AWDC. “Verder stelt men vast dat 84 bedrijven er vorig jaar niet in slaagden om hun voorraad aan te geven en 85 bedrijven hun anti-witwasaangifte niet indienden. Hoewel dit er voor het AWDC nog steeds te veel zijn, betekent dit dat 95 procent van de 1.600 bedrijven in regel was met het indienen van zijn voorraad- en AML aangifte.”

Antiwitwascel

Als onderdeel van de samenwerking tussen AWDC en het CFI, doet het AWDC meldingen bij de antiwitwascel. Vorig jaar werden er volgens AWDC 18 zaken gemeld, “wat overeenkomt met het gemiddelde aantal meldingen dat andere sectoren van vergelijkbare grootte doen, die eveneens onder de antiwitwaswetgeving vallen.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Diamantsector, voorkeursbehandeling, belastingontduiking, grijze zone, voor de rest alles oké.

 • gerard wauters

  Controles opvoeren en straffen verzwaren. En de straffen ook effectief uitvoeren. Wie niet horen wil...

 • Lieven Cleymans

  Ondanks alle faciliteiten, een belachelijk lage belastingsvoet op hun handel , toch nooit genoeg. Alles voor de poen. En de politiekers doen alleen hun broek af voor de diamandlobby. Maar geen kwaad woord over die brave plichtsbewuste........

 • Pieter Van Ceunebroeck

  De diamantsector zou 1 tot een paar miljard meer kunnen opbrengen in de staatskas... maar ze halen het liever bij de werkmens!

 • danny janssens

  en maar blijven kappen op ps en de walen, terwijl de rijken met je belastinggeld gaan lopen