Recordaantal Brusselaars verhuist naar Vlaanderen

Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie
21.700 Brusselaars verhuisden vorig jaar naar Vlaanderen. Dat is een record, en 2,5 keer meer dan het aantal Vlamingen dat de omgekeerde beweging maakt. Dat bericht Het Belang van Limburg vandaag op basis van cijfers van Binnenlandse Zaken die vastgoedorganisatie CIB Vlaanderen onderzocht.

In 2018 trok een record van 21.700 Brusselaars naar Vlaanderen. Omgekeerd ruilden slechts 8.611 mensen hun Vlaamse stek in voor een woning in Brussel. Tel daar de Walen bij die naar Vlaanderen verhuisden (8.848 in 2018) en u komt op ruim 30.548 mensen. Bijna dubbel zoveel als het aantal Vlamingen dat vorig jaar naar een ander gewest trok (16.153). Een verschil van 14.395 mensen. Tien jaar geleden was dat nog maar 6.617.

Inwoners van de duurdere gemeenten in het Brussels Gewest zoeken vaak hun toevlucht in de Vlaamse Rand. Daar vinden ze waar voor hun geld

Kristophe Thijs

Volgens Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen is er niet één verklaring waarom Vlaanderen zo populair is bij Walen en Brusselaars. "Inwoners van de duurdere gemeenten in het Brussels Gewest, zoals Woluwe, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde, zoeken bijvoorbeeld vaak hun toevlucht in de Vlaamse Rand. Daar vinden ze waar voor hun geld met daarbovenop een vlotte verbinding naar de hoofdstad. Ook andere faciliteiten spelen een belangrijke rol."

Volgens Thijs zijn er ook fiscale factoren. Sinds 1 juni 2018 betaal je in Vlaanderen altijd 7 procent registratierechten bij de aankoop van een gezinswoning. Daarvoor was dat voor woningen met groot beschrijf 10 procent. "Het is onwaarschijnlijk dat deze verlaging zich nu al laat voelen. Maar de fiscale concurrentie tussen de gewesten speelt al langer, en de Vlaamse Rand rond Brussel is daarvoor in zekere zin het strijdtoneel.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Kindt

  Integratie zal van essentieel belang zijn. Niet aanpassen is onverwijld terug naar hun wespennest. Voor de meeste Vlamingen zullen ze niet welkom zijn. Een collega beweert dat Franstaligen geld hebben. Zwart-geel geld m.i.

 • DIRK VANGOSSUM

  Eindelijk Brusselaars met geld die de Vlaamse SZ en Vlaamse belastingen komen betalen. Ze helpen dan ook nog eens door dicht bij hun werk te wonen en hun kinderen naar een Vlaamse school te sturen. Prachtig toch?

 • Peter Janssens

  De verfransing van de Brusselse rand is toch een beetje dweilen met de kraan open voor de Vlaming ! Het zijn trouwens Franstaligen met geld dus verkoopt de Vlaming in de rand zijn huis voor veel geld aan een Franstalige , want een Vlaming houdt meer van geld dan van zijn taal !

 • Ben Strubbe

  Dat zijn dus overwegend mensen die geen Nederlands spreken en van allochtone afkomst zijn. Rekening houdend met de povere situatie van het Waalse Gewest, zou de instroom de komende jaren alsmaar groter worden.

 • Freek De Meyer

  Dus we krijgen een combinatie van ofwel een verdere verfransing van Vlaanderen en de rand, een vervreemding/verdere islamisering van Vlaanderen of een verarming van het Nederlands in Brussel.