Record: Rode Kruis moet meer dan 2.000 festivalgangers verzorgen op dag 2 Rock Werchter

BELGA
"We hebben vrijdag de magische grens van 2.000 mensen die we moesten verzorgen op één dag overschreden", zegt burgemeester van Rotselaar Dirk Claes, "2.048 personen kwamen langs voor verzorging. Nog nooit waren het er zoveel. Dat komt door de warmte."

Op de eerste festivaldag van Rock Werchter, donderdag, hebben de 250 mensen van het Rode Kruis die elke dag actief zijn op het festival, 1.700 mensen verzorgd. Dat was al veel. Gisteren waren het er nog meer, 2.043. Dat is een record voor Rock Werchter, maar Kurt Anseeuw, provincieverantwoordelijke van de hulpdienst Vlaams-Brabant, nuanceert. "Zo'n aantal is niet abnormaal, als het warm is, hebben we altijd meer verzorgingen, dat is niet alleen hier, dat is overal zo. Naast de klassieke kleine verwondingen die we altijd hebben, komen de mensen dan binnen voor zonnebrand. Dat kan preventief zijn, als ze om zonnecrème komen, of achteraf, als ze al verbrand zijn."

Het extra aantal verzorgingen had enkel met de warmte te maken, niet met het feestgedruis of drankverbruik tijdens en na het voetbal. Integendeel, "tijdens de match hebben we weinig mensen gezien. Iedereen was toen braaf naar het voetbal aan het kijken", zegt Anseeuw.

Van die meer dan tweeduizend mensen die binnenkwamen bij de hulpdiensten op het terrein zijn er achttien afgevoerd naar het ziekenhuis. "Op zo'n aantal mensen is dat weinig. Wij verwijzen hen dan door naar de radiologie voor een foto of om een bloedafname of soms is er ook een onderliggende medische aandoening waardoor ze naar het ziekenhuis moeten."

Millionaire

Twee Belgische bands hebben ondertussen het startschot van deze derde festivaldag gegeven: Millionaire in The Barn en Sons op het hoofdpodium, meteen twee uitstekende Belgische concerten, een voorbode van de meest Belgisch getinte festivaldag dit jaar in Werchter. Naast Millionaire en Sons komen er nog zes Belgische bands in actie: Todiefor, Angèle, Faces On TV, Emma Bale, blackwave, en Stikstof.

De absolute headliner is evenwel een internationale topper: Pearl Jam. "Deze zaterdag wordt de drukste dag van de vierdaagse, met het hoogste aantal bezoekers. Ook de parkings zullen allemaal vol geraken", voorspelt burgemeester Claes. 

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joseph Vande Reyd

    Kom anders eens kijken naar de monteurs die in de petrochemische industrie aan het werk zijn bij deze temperaturen, brandvertragende kleden met lange mouwen en pijpen, helm, bril, handschoenen, gasmeter als basis zonder de gasmaskers en zuurbestendige pakken enz.te vermelden,verfrissende drankjes of zelfs een kauwgom zijn absoluut taboe en voor verfrissing een keer per 2 uren 1kilometer te voet gaan naar de werfkeet, en dit alles zonder rode kruis in de buurt

  • Ramon Simon

    Zal nooit naar een festival gaan, mede door absurde regelgeving. Mogen de mensen zonnecrème meenemen? En laat mensen op zijn minst een fles water meenemen. Je mag niets op zo'n festival. En je moet zeker 2 liter water drinken. Als je dat moet kopen per bekertje betaal je 20 euro.

  • Jan Van Overveldt

    250 vrijwilligers per dag? Minimale kostprijs is 100 Euro per dag de man. Wie betaald dat, de organisator, of wij de burger....