Record: dit jaar al 55 uur gratis stroom

Photo News
Sinds het begin van het jaar telde ons land al 55 uren met negatieve stroomprijzen. Dat is meer dan in de voorbije twaalf jaar, zo bericht De Standaard. Bij negatieve stroomprijzen krijgen grootverbruikers geld voor stroom die ze verbruiken.

Het hoge cijfer voor 2019 valt deels te verklaren door een storing op de Epex-beurs (European Power Exchange) op 7 juni. Daardoor kon er geen Belgische elektriciteit geveild worden aan Nederland, Frankrijk en het VK. De stroomprijs op 8 juni was door softwareproblemen - op drie uren na - fors negatief, met een uitschieter van -500 euro per megawattuur. Maar ook zonder die storing is dit jaar nu al met grote voorsprong een recordjaar. 

Negatieve prijzen komen voor op dagen waarop er veel hernieuwbare energie is, waarop veel kerncentrales draaien en waarop niet alle overschot naar het buitenland kan. Dat gebeurt steevast op weekend- en feestdagen in de lente en de zomer, wanneer de vraag beperkt is.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  aan mijn factuur is dat dan toch niet te zien...

 • Don Tessers

  Let op er is niets gratis, straks zal na de zomer de elektriciteitsfaktuur weer hoger zijn.

 • Benny Raes

  Hier klopt iets niet ! Moeten ze dan geen netvergoedingen betalen? Want alhoewel de elektriciteit gratis is, wordt het net toch gebruikt en belast?

 • tony bessems

  Ahum? Grootverbruikers krijgen dus geld, mag ik aannemen dat er 11 miljoen verbruikers zijn. En dat wij één dezer dagen dus geld op onze rekening krijgen. Aangezien grote bedrijven een belastingvoordeel krijgen en bovendien mega winsten boeken en niet vallen onder hulpbehoevende. De windmolens zijn betaald door ons belastingsgeld en de inspanningen van mensen met zonnepanelen dragen er toe bij dat dit mogelijk is. Na fikse verhogingen van de energie prijzen lijkt me dat geen vreemde redenering.

 • CHRISTOPH PAPE

  Waarom krijgt de arme werkmens geen gratis stroom ? Lijkt mij eerlijker dan deze te geven aan grootverbruikers die toch al woekerwinsten maken met hun productie / fabrieken,....