Exclusief voor abonnees

RECONSTRUCTIE. Hoe het coronavirus zo lang een “gewone griep” kon blijven

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
AFP Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
België zag het coronavirus letterlijk van ver aankomen. Toch werd ook ons land erdoor overrompeld. Hoe kon dit gebeuren? De krant De Morgen maakte een gedetailleerde reconstructie die u ook hier kan lezen.

Als ooit de definitieve geschiedenis van de coronacrisis in België wordt geschreven, dan zal de datum 3 februari 2020 daar een bijzondere plaats in krijgen.

Dat is de dag waarop Philip Soubry, een West-Vlaamse vijftiger die gerepatrieerd is uit het Chinese Wuhan, besmet blijkt met het coronavirus. Het is de eerste keer dat het virus opduikt in België. Soubry moet meteen in quarantaine in het ziekenhuis. Na elf dagen zonder gezondheidsklachten wordt hij virusvrij verklaard. “Ik ben blij dat ik terug buiten mag”, vertelt de man. 

In het federaal parlement krijgt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) diezelfde dag vragen over het coronavirus. Ze verzekert de parlementsleden dat “de situatie in België en Europa onder controle is”, dat de Belgische gezondheidsdiensten “prima functioneren”, dat er “afspraken zijn over de verdeling van medisch materiaal in Europa” en dat “heel recente cijfers” die ze vandaag heeft ontvangen leren dat het nieuwe coronavirus een mortaliteit heeft van 2 procent, “wat dus minder is dan de mortaliteit van de seizoensgriep”. Kortom: niets wijst op een ernstige dreiging voor België.

4 februari. Persconferentie over de testresultaten van de 9 uit Wuhan geëvacueerde Belgen, met dr. luitenant-kolonel Patrick Soentjens, minister Maggie De Block en virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht.
Photo News 4 februari. Persconferentie over de testresultaten van de 9 uit Wuhan geëvacueerde Belgen, met dr. luitenant-kolonel Patrick Soentjens, minister Maggie De Block en virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht.

Op vrijdag 3 april, precies twee maanden later, zijn er in België intussen 1.143 mensen aan het coronavirus overleden. Over heel het land staan ziekenhuizen, dokters en verplegers onder enorme druk om de 7.294 coronapatiënten te behandelen. Covid-19 is in enkele weken tijd van een mysterieuze Chinese griep uitgegroeid tot een historische gezondheidscrisis. Een pandemie die ook België in een lockdown dwingt. Het dagelijkse leven is stilgevallen, de economie geïmplodeerd. De economische schade in ons land zal minstens 9 miljard euro bedragen.

Achteraf lijkt het onbegrijpelijk dat iemand kan hebben gedacht dat België er zonder kleerscheuren zou afkomen. Toch is dit wat minister De Block, zelf huisarts, denkt. En ze is niet alleen. “Bang voor het coronavirus? Pas eerder op voor de griep”, is de eerste reactie van viroloog Marc Van Ranst wanneer het virus zich manifesteert. Op info-coronavirus.be, een website die de overheidsdienst Volksgezondheid lanceert, staat dan: “De kans dat de ziekte zich verder in België kan verspreiden is heel klein. Ons land heeft zeer goede procedures voor het opsporen en behandelen van virussen.”

15 februari. Philip Soubry, de eerste besmette Belg, verlaat het Sint-Pietersziekenhuis.
Photo News 15 februari. Philip Soubry, de eerste besmette Belg, verlaat het Sint-Pietersziekenhuis.

Heeft België Covid-19 onderschat? Die vraag is midden in de crisis moeilijk te beantwoorden. Zeker is dat ons land, net zoals de rest van Europa, veel tijd nodig heeft om de dreiging correct in te schatten. Veel kostbare tijd.

China: het begin

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
204 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alfons andries

  In onze dichte familiekring kregen 5 volwassenen gedurende kleine week giepsymptomen eind januari/ begin februari, we zouden graag getest worden, maar het zal bij vraag blijven zeker?

 • Jos Nijs

  En onze ministers snappen nog altijd niet dat een mondmasker opzetten om het niet door te geven even belangrijk is dan een mondmasker opzetten om het niet te krijgen (hetgeen niet werkt). Maar er is dus nog altijd een goede reden om een mondmasker op te zetten. Want ben jij besmet ? Weet jij het ? ha, testen zijn er ook niet...tsja...

 • jo vandenberghe

  De economie moest gespaard blijven,net als in veel landen.Vandaar de heeeel late reactie en dat niet alleen hier!

 • pol van de velde

  De flaters volgen reeds 3 weken elkaar op en nog is het niet gedaan. Om te wenen...

 • Ferdinand Nuyts

  Men is vooral eigenwijs door de knowhow van Aziatische landen te bekritiseren terwijl die veel meer ervaring hebben met zulke problemen. Men zei ervoor klaar te zijn en dat was men niet. Mensen in essentiele sectoren verdienen nu alle respect, maar zeker niet de beleidsmakers die louter hun eigen belangen interessee