Reclame online kansspelen op tv verboden vanaf 1 juni

Beeld ter illustratie, online kansspel.
ANP Beeld ter illustratie, online kansspel.
De televisie-uitzendingen die reclame bevatten voor online kansspelen mogen vanaf 1 juni 2019 niet langer uitgezonden worden. Dat heeft de Kansspelcommissie vandaag gemeld. De maatregel rond reclame maakt deel uit van een reeks beperkingen in het kansspelbeleid, door het kabinet van minister van Justitie Koen Geens.

Op 1 juni treedt het koninklijk besluit van 25 oktober 2018 in werking, over de "voorwaarden voor het uitbaten van kansspelen en weddenschappen via informatiemaatschappij-instrumenten". De reclame-uitzendingen voor online kansspelen op tv voldoen niet aan deze voorwaarden en worden bijgevolg onwettelijk. "Dit verbod is een stap voorwaarts inzake de inperking van reclame voor kansspelen", zegt Etienne Marique, de voorzitter van de Kansspelcommissie.

CD&V-minister Koen Geens had al langer plannen om de reclame op gokken in ons land aan banden te leggen, en om de spelers van kansspelen beter te beschermen.

Maatregelen

Vorig jaar werd een eerste golf maatregelen ingevoerd rond virtuele spelen, dat zijn sportwedstrijden die niet echt plaatsvinden, maar georganiseerd worden door computers. In februari van dit jaar werd een andere reeks beperkingen goedgekeurd, die onder andere kansspelen in cafés aanpakt en een identiteitscontrole voor minderjarigen verplicht.

De maatregelen over de inperking van de gokreclame waren eerder al goedgekeurd, maar worden pas van toepassing in juni 2019. De partijen Groen en sp.a waren niet tevreden met die maatregel, zij pleiten voor een totaalverbod op gokreclame.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benjamin Delbecque

  Het is gevaarlijk hun spellen! Zitten ook met economiese zaken bezig! netwerk zit geen kansen ! Netwerk leeft! Usa en belgie ! Vol op aan het pompen !, om economesie! Zouden ze nu op iedere gebruiker een kans geven op een jackpot zijn ze arm en faillite !

 • dirk claeys

  Ieder kind kan nu online gokken ! Poepsimpel!

 • Eric De landtsheer

  Lotto blijft net buiten schot, me dunkt, consequentie in de maatregel weer ver zoek

 • John Ulmer

  Het is een ramp om 100 euro per dag te kunnen verliezen met on line gokken, maar voor 100 euro per dag kraslotjes kopen of lotto spelen is helemaal geen probleem.....

 • Frank Van den Bulck

  Kunnen ze niet ineens ALLE reclame verbieden ? Dat zou pas wat zijn !