Exclusief voor abonnees

Rechtvaardige Rechters: ook na 85 jaar blijft het mysterie (+ acht theorieën die niets opleverden)

Nog steeds komen tips binnen

Het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal. Het paneel van (De Rechtvaardige Rechters’ werd vervangen door een kopie.
KOS Het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal. Het paneel van (De Rechtvaardige Rechters’ werd vervangen door een kopie.
Nog twee à drie keer per jaar krijgen de speurders tips, maar 85 jaar na de diefstal van Rechtvaardige Rechters uit de Sint-Baafskathedraal in Gent is er nog altijd geen spoor van het paneel van de gebroeders Van Eyck. Alle theorieën ten spijt. Karel Mortier (93), van 1974 tot 1991, hoofdcommissaris van de Gentse politie, is ervan overtuigd dat het paneel nog bestaat. “Zeker en vast. En het verkeert in goede staat. Er wordt voor gezorgd”, vertelde de man vorig jaar in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Moreels

  marketing marketing en nog eens marketing. Zolang dit "mysterie" niet opgelost geraakt, blijven de toeristen komen . Want ja, wat is er nog interessant aan bijvoorbeeld een moordzaak als die opgelost is.

 • Norbert Corten

  Zijn ze daar nu nog over aan het zeveren ?

 • Jo Bosman

  Sinds dat paneel van de rechtvaardige rechters verdwenen is ,hebben we geen rechtvaardige rechters meer. Dat kan je dagelijks in onze gerechtshoven vaststellen

 • Wendy Vandereyken

  Dat paneel zal nooit meer gevonden worden, als het nog bestaat. Dat is 85 jaar geleden, dus laat deze zaak nu eindelijk eens rusten. Zo belangrijk is dit ook allemaal niet meer.

 • Piet van Helsing

  De kans dat het gebouw waar het verstopt werd na 85 jaar nog niet gesloopt of gerenoveerd werd, is kwast nihil. De kans dat het schilderij niet door ongedierte, schimmels en vocht is verteerd is ook nihil. Dus waarom nog zoeken na 85 jaar. Restauratie zal toch niet meer mogelijk zijn na al die tijd als het dan toch gevonden wordt.