Rechtse betogers vernielen spandoek "linkse subsidieclubjes" aan Gravensteen Gent

rv
Aan het Gravensteen in Gent heeft de rechtse studentenclub Schild en Vrienden vanmiddag actie gevoerd tegen "illegale immigratie" en daarbij een spandoek aan het Gravensteen vernield. Daarbij kwam het even tot spanningen met andere omstanders.

Aan het Gravensteen hing een vlag met daarop een Europese vlag en de tekst "Europe can be different", waarmee gepleit werd voor een humaner vluchtelingenbeleid. Het waren organisaties zoals onder andere Vluchtelingenwerk Vlaanderen die hadden opgeroepen het Gravensteen vandaag symbolisch te "bestormen". Dit "om duidelijk te maken aan de EU dat ze verontwaardigd zijn over de Europese aanpak van de vluchtelingenproblematiek".

Daar was Schild en Vrienden het echter niet mee eens. Volgens hen ging het om een spandoek van "linkse subsidieclubjes" die "ons Vlaams cultureel erfgoed onteerden om hun open grenzen agenda (sic) te promoten". "Wij verwijderden de spandoeken die opriepen tot meer illegale immigratie en hebben het Gravensteen in ere hersteld", zo klonk het nog op Twitter. 

Op videobeelden was te zien hoe enkele leden van de club de vlag - met enige moeite - naar beneden haalden. Enkele omstanders protesteerden daar tegen, waarbij het tot opstootjes kwam. De politie besloot daarop in te grijpen en de twee groepen te scheiden. Niemand werd opgepakt.

De actie van Schild en Vrienden werd niet door iedereen gesmaakt, zo bleek ook op Twitter.

Wannes Nimmegeers
Wannes Nimmegeers
Wannes Nimmegeers
Wannes Nimmegeers125 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunther Franken

  dikke boete opleggen voor het verloederen van cultureel erfgoed met hun onnozel spandoekje.

 • Marc Van Den Berghe

  Onze samenleving is besmet door extreemlinks gespuis, dat nog eens extra wordt aangemoedigd door PvdA, dat zelf ook een zeer duister verleden heeft ... dat zijn oorsprong zelfs moet zoeken in samenheulen met het Stalin-regime ... Om maar te zeggen wat er in onze samenleving leeft van sluipend gif !

 • Jan Deams

  Komt er van als Francken, Janbon, Geens, DE zever pardon De Wever hun werk maar half doen en als het 50% zal het veel zijn. Veel blabla en met statistieken komen dat ze er zoveel terug gestuurd is waar maar als ze er 10 buiten zetten zijn er al weer 500 terug.

 • Karel Mareks

  Eddy Desmet heeft wel degelijk een punt.

 • Hendrik Goris

  Vooringenomen en slordig geschreven. Vlag of spandoek of beide, wat is het nu? Waren er geen toeschouwers die ook niet gediend zijn met reclame voor de vluchtelingenindustrie en open grenzen?