Rechter voor rechter wegens valsheid in geschriften

Rechter Alain Morel en zijn griffier zijn voorgeleid voor de correctionele kamer van het hof van beroep voor valsheid in openbare geschriften. Enkel de datum van het proces zou nog vastgelegd moeten worden.

Raadkamer
De Nederlandstalige rechter is voorzitter van een raadkamer. Twee advocaten van een verdachte dienden klacht in tegen de rechter.
Meesters Monville en Vergauwen hadden aan de Nederlandstalige rechter gevraagd het dossier van hun Franstalige cliënt over te dragen aan een Franstalige rechter. De magistraat weigerde en de advocaten stelden dat ze hun conclusies de dag zelf nog zouden neerleggen opdat de wet op het gebruik van de talen gerespecteerd zou worden.

Klacht ingediend
De maandag erop had de rechter de aanhouding van hun cliënt verlengd. Het bevel van de rechter preciseerde dat de advocaten gepleit hadden, wat niet het geval was. Daarom dienden ze klacht in. Die klacht wordt nu naar de correctionele rechter gestuurd.

Conflict
De klacht past in het conflict tussen Franstalige verdachten en hun advocaten en Nederlandstalige magistraten in het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Rechter Morel weigert al twee jaar systematisch de taal van de procedure te veranderen. (belga/tdb)

Rechter Alain Morel.
UNKNOWN Rechter Alain Morel.