Rechter vindt 160 km/u van dronken beklaagde veilig

"Honderzestig kilometer per uur op de snelweg is geen onaangepaste snelheid, want in Duitsland mag het ook", schrijft een Hasselste politierechter in een vonnis over een dodelijk ongeval. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het parket van Hasselt liet vandaag weten dat het tegen de uitspraak in beroep gaat. Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) is verontwaardigd.

Beschonken
Bij het dodelijke ongeval, in december 2007, reed de beschonken beklaagde met minstens 160 km/u achterop het slachtoffer in. De snelheid kon best, zo vindt de politierechter, omdat er verder geen verkeer in de buurt was. "Het enkele feit dat de beklaagde zijn voertuig bestuurde met een snelheid van minstens 160 km/u levert niet het bewijs dat hij zijn voertuig bestuurde met een aan de concrete verkeerssituatie onaangepaste snelheid", zo staat in het vonnis.

Verbijsterd
De familie van het slachtoffer gaat net zoals het Hasseltse parket in beroep tegen de uitspraak. "Door zijn verbijsterende redenering komt de rechter tot de beslissing dat het slachtoffer voor twee derde in de fout was", zegt de advocaat van het slachtoffer.

De beklaagde werd veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijk en een rijverbod van zeven maanden.

Van Brempt
Ook Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) is verontwaardigd. "Al jarenlang voeren de ministers van Mobiliteit een beleid om het aantal verkeersdoden te beperken en alle studies wijzen er op dat overdreven snelheid één van de belangrijkste redenen is voor verkeersonveiligheid", zegt ze.

"In Noorwegen is de maximumsnelheid op snelwegen 100 km/u. Wat gaat de politierechter doen? Alle Belgen die op de snelweg rijden bestraffen. Want in Noorwegen zou dat ook zo zijn", zegt ze. (belga/kh/sam)