Rechter verwerpt vraag om uitlevering twee Guantanamo-Belgen

De verdachten zitten opgesloten in de Amerikaanse gevangenis op Cuba.
AP De verdachten zitten opgesloten in de Amerikaanse gevangenis op Cuba.
Het hof van beroep in Brussel verwerpt de vraag van de advocaten van Hisham Sliti en Adel Hakimi dat de Belgische en Amerikaanse autoriteiten zouden overgaan tot hun uitlevering. De twee Belgen van Tunesische oorsprong zitten nog steeds gevangen in Guantanamo, maar moeten ook voor de correctionele rechtbank van Brussel verschijnen wegens terroristische activiteiten.

Hisham Sliti en Adel Hakimi werden in september 2003 door de correctionele rechtbank van Brussel bij verstek veroordeeld tot respectievelijk vier en vijf jaar celstraf. Ze stonden terecht in een zaak van islamitisch terrorisme waarin ook Nizar Trabelsi (veroordeeld voor deelname aan een aanslag in België) en Tarek Maaroufi (veroordeeld voor het opzetten van een netwerk dat strijders naar Afghanistan stuurde) betrokken waren.

Arrestaties
Hisham Sliti en Adel Hakimi werden in 2002 in Pakistan gearresteerd en aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Sliti zou betrokken zijn in een trafiek met vervalste paspoorten terwijl Hakimi vanuit Pakistan kandidaatstrijders zou geleid hebben naar trainingskampen in Afghanistan.

Vraag niet gegrond
De twee mannen tekenden verzet aan tegen hun veroordeling en dienen uitgeleverd te worden voor een nieuw proces in Brussel. Desondanks zijn ze anno 2012 nog steeds niet uitgeleverd aan België. De advocaten van de twee beklaagden stapten naar het hof van beroep opdat Justitie de verantwoordelijken zou verplichten over te gaan tot uitlevering, maar het hof oordeelde dat de vraag niet gegrond was.